Przepis na: Sola z salsą pomidorową wg Ewy Wachowicz

sola z salsa pomidorowa

Składniki na danie – Sola z salsą pomidorową wg Ewy Wachowicz:

  • 4 filety z soli (ok. 800 g) lub innej białej, delikatnej ryby
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • sól
  • pieprz

pikantna salsa pomidorowa:

  • 4 duże pomidory
  • 1 ostra papryczka chili
  • ½ cebuli
  • 2-3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka oliwy
  • garść świeżej kolendry (można też dać świeżą bazylię)
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Salsus (z łaciny) oznacza osolony, przyprawiony. Salsy, czyli sosy, doskonale urozmaicają proste potrawy, nadając im świeżości i pikanterii. Bardzo często robię salsę ze świeżych pomidorów, zwłaszcza teraz, gdy są wyjątkowo smaczne. Jeśli przygotowuję ją na śniadanie, jako dodatek do chleba czy białego sera, nie dodaję ostrej papryki, a kolendrę zastępuję pęczkiem świeżej bazylii. Wersja na ostro jest doskonała choćby do ryby czy grillowanego mięsa.

Pomidory nacinam na czubku, wkładam na chwilę do wrzątku i obieram ze skórki. Przecinam na pół i łyżeczką usuwam pestki. Kroję w kostkę i przekładam do miski. Ostrą papryczkę (dla kontrastu kolorystycznego biorę zieloną) kroję na pół, usuwam gniazda nasienne (one są najostrzejsze), bardzo drobno siekam i dodaję do pomidorów. Cebulę kroję w bardzo drobną kostkę i dorzucam do miski. Przyprawiam solą i pieprzem do smaku. Dodaję sok z limonki (może być też sok z cytryny), mieszam i dolewam oliwę. Na samym końcu dodaję pokrojony pęczek świeżej kolendry. Odstawiam do lodówki na pół godziny.

Filety z soli oprószam solą i pieprzem. Przyrządzam je na ruszcie, więc dla smaku i aby nie przywarły do metalowych prętów smaruję roztopionym masłem. Piekę na złoto z obu stron. Doskonale robią się też na grillowej patelni – tę dodatkowo spryskuję oliwą w sprayu.

Na upieczone filety nakładam pikantną salsę pomidorową. Tak podana ryba jest doskonała na ciepło, jak też na zimno, kiedy to przechodzi smakami sosu. Można ją podać z ziemniaczanym puree. Ponieważ w kuchni staram się nie łączyć węglowodanów z białkami, ja zajadam się taką rybą z dużą ilością pikantnej salsy.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (172 głosów, średnia: 4,38 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  16 grudnia 2013 19:36

    Pychota, muszę wypróbować przepis.

    Odpowiedz
  2. Jaworka  19 grudnia 2015 15:22

    Wypróbuję ten przepis

    Odpowiedz
  3. linea  10 października 2016 10:11

    Danie proste i na pewno pyszne.

    Odpowiedz
  4. AnnStyl  28 grudnia 2016 16:43

    Sola jest tak delikatną rybą, że aż rozpływa się w ustach. Jej smak i zapach. Mniam. Trudno sobie odmówić takiego dania. Wygląda wyśmienicie, a smakuje zapewne równie wybornie. Bardzo chętnie bym skosztowała tej soli.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany