Przepis na: Sola z salsą pomidorową wg Ewy Wachowicz
Składniki na danie – Sola z salsą pomidorową wg Ewy Wachowicz:
- 4 filety z soli (ok. 800 g) lub innej białej, delikatnej ryby
- 2 łyżki roztopionego masła
- sól
- pieprz
pikantna salsa pomidorowa:
- 4 duże pomidory
- 1 ostra papryczka chili
- ½ cebuli
- 2-3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka oliwy
- garść świeżej kolendry (można też dać świeżą bazylię)
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Salsus (z łaciny) oznacza osolony, przyprawiony. Salsy, czyli sosy, doskonale urozmaicają proste potrawy, nadając im świeżości i pikanterii. Bardzo często robię salsę ze świeżych pomidorów, zwłaszcza teraz, gdy są wyjątkowo smaczne. Jeśli przygotowuję ją na śniadanie, jako dodatek do chleba czy białego sera, nie dodaję ostrej papryki, a kolendrę zastępuję pęczkiem świeżej bazylii. Wersja na ostro jest doskonała choćby do ryby czy grillowanego mięsa.
Pomidory nacinam na czubku, wkładam na chwilę do wrzątku i obieram ze skórki. Przecinam na pół i łyżeczką usuwam pestki. Kroję w kostkę i przekładam do miski. Ostrą papryczkę (dla kontrastu kolorystycznego biorę zieloną) kroję na pół, usuwam gniazda nasienne (one są najostrzejsze), bardzo drobno siekam i dodaję do pomidorów. Cebulę kroję w bardzo drobną kostkę i dorzucam do miski. Przyprawiam solą i pieprzem do smaku. Dodaję sok z limonki (może być też sok z cytryny), mieszam i dolewam oliwę. Na samym końcu dodaję pokrojony pęczek świeżej kolendry. Odstawiam do lodówki na pół godziny.
Filety z soli oprószam solą i pieprzem. Przyrządzam je na ruszcie, więc dla smaku i aby nie przywarły do metalowych prętów smaruję roztopionym masłem. Piekę na złoto z obu stron. Doskonale robią się też na grillowej patelni – tę dodatkowo spryskuję oliwą w sprayu.
Na upieczone filety nakładam pikantną salsę pomidorową. Tak podana ryba jest doskonała na ciepło, jak też na zimno, kiedy to przechodzi smakami sosu. Można ją podać z ziemniaczanym puree. Ponieważ w kuchni staram się nie łączyć węglowodanów z białkami, ja zajadam się taką rybą z dużą ilością pikantnej salsy.