Przepis na: Sola w salsie
Propozycja zadowoli z pewnością najbardziej wymagających smakoszy, bowiem do jej przyrządzenia potrzebna będzie sola – ryba o bardzo delikatnym, białym mięsie. Poza walorami smakowymi ma także liczne składniki odżywcze. – Zawiera m.in. kwasy omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dodatkowo wpływają pozytywnie na układ nerwowy i krążenia, wspomagają prawidłową pracę serca, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poprawiają koncentrację – zapewnia Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrów Naturhouse. Danie to jest łatwe w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się zarówno podczas uroczystej kolacji, jak i na kameralnym przyjęciu w gronie przyjaciół.
Składniki na danie – Sola w salsie (4 porcje):
4 filety soli
3 łyżki oliwy z oliwek
50ml białego wina
1 łyżka octu winnego
pęczek pietruszki
1-2 gałązki lubczyku
1 kostka warzywna (np. KULIVA)
Sposób przygotowania:
Rybę myjemy i dokładnie osuszamy. Układamy na blasze lekko posmarowanej oliwą. Rozkruszamy kostkę warzywną KULIVA i posypujemy rybę. Do smaku możemy dodać szczyptę soli i pieprzu. Rybę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30-40 min w temperaturze 200º C. Resztę składników umieszczamy w naczyniu i miksujemy na gładką masę. 10 min. przed końcem pieczenia, delikatnie polewamy każdy filet niewielką ilością przygotowanego sosu. Po zakończeniu pieczenia układamy rybę na talerzach i polewamy salsą z pietruszki.
Sola to jedna z tych ryb , za których smakiem akurat zbytnio nie przepadam , chociaż generalnie większość ryb bardzo lubię , no ale akurat nie solę – niestety 🙂
Uwielbiam ryby;) Sam wygląd jest genialny
Oj sola, to naprawdę pyszna, delikatna i dla wyjątkowych koneserów ryba. Trzeba ją zrobić odpowiednio, aby nie zepsuć jej delikatnego smaku. A w przedstawionym przepisie prezentuje się kunsztownie zwłaszcza z tym dodatkiem winka. Musi byś apetyczna.
Sola jest pyszna a z takim dodatkiem musi smakować wybornie
Pysznie wygląda 🙂
doskonała rybka