Przepis na: Sola w salsie

Propozycja zadowoli z pewnością najbardziej wymagających smakoszy, bowiem do jej przyrządzenia potrzebna będzie sola – ryba o bardzo delikatnym, białym mięsie. Poza walorami smakowymi ma także liczne składniki odżywcze. – Zawiera m.in. kwasy omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dodatkowo wpływają pozytywnie na układ nerwowy i krążenia, wspomagają prawidłową pracę serca, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poprawiają koncentrację – zapewnia Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrów Naturhouse. Danie to jest łatwe w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się zarówno podczas uroczystej kolacji, jak i na kameralnym przyjęciu w gronie przyjaciół.

Sola w salsie

 

Składniki na danie – Sola w salsie (4 porcje):

4 filety soli
3 łyżki oliwy z oliwek
50ml białego wina
1 łyżka octu winnego
pęczek pietruszki
1-2 gałązki lubczyku
1 kostka warzywna (np. KULIVA)

 

Sposób przygotowania:

Rybę myjemy i dokładnie osuszamy. Układamy na blasze lekko posmarowanej oliwą. Rozkruszamy kostkę warzywną KULIVA i posypujemy rybę. Do smaku możemy dodać szczyptę soli i pieprzu. Rybę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30-40 min w temperaturze 200º C. Resztę składników umieszczamy w naczyniu i miksujemy na gładką masę. 10 min. przed końcem pieczenia, delikatnie polewamy każdy filet niewielką ilością przygotowanego sosu. Po zakończeniu pieczenia układamy rybę na talerzach i polewamy salsą z pietruszki.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (170 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. efffciaa  3 kwietnia 2016 21:56

    Sola to jedna z tych ryb , za których smakiem akurat zbytnio nie przepadam , chociaż generalnie większość ryb bardzo lubię , no ale akurat nie solę – niestety 🙂

    Odpowiedz
  2. xtina120  16 kwietnia 2016 22:38

    Uwielbiam ryby;) Sam wygląd jest genialny

    Odpowiedz
  3. AnnStyl  17 kwietnia 2016 12:00

    Oj sola, to naprawdę pyszna, delikatna i dla wyjątkowych koneserów ryba. Trzeba ją zrobić odpowiednio, aby nie zepsuć jej delikatnego smaku. A w przedstawionym przepisie prezentuje się kunsztownie zwłaszcza z tym dodatkiem winka. Musi byś apetyczna.

    Odpowiedz
  4. luna341  29 lipca 2016 18:23

    Sola jest pyszna a z takim dodatkiem musi smakować wybornie

    Odpowiedz
  5. MelaNika  13 sierpnia 2016 11:51

    Pysznie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  6. marcia7  13 sierpnia 2016 12:55

    doskonała rybka

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany