Sok z buraka – dlaczego warto go pić?

Te warzywa o intensywnym kolorze są stale obecne w polskiej kuchni. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak pozytywny wpływ mogą wywrzeć na nasze zdrowie! Dlaczego powinniśmy regularnie pić sok z buraka?

Buraki są łatwo dostępne, tanie i bardzo zdrowe! Te wyjątkowo popularne w naszym kraju warzywa są nie tylko źródłem cukru, ale też wielu cennych składników odżywczych. Sok z buraka, pity regularnie, może uchronić Cię przed wieloma przykrymi dolegliwościami – od przeziębień po nadciśnienie.

Sok z buraka

źródło: pixabay.com

Sok z buraka – lecznicze właściwości

1. Wirusy, precz!
Może Wam się wydawać, że sok z buraka jako lekarstwo na przeziębienie to babciny sposób, który wyszedł już z mody… Ale uwierzcie, że warto go stosować, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Buraki nie tylko wzmacniają odporność organizmu – a więc chronią przed znaczną częścią wirusów, które możemy złapać – ale też łagodzą ich objawy i działają wykrztuśnie. A to dlatego, że betanina, czyli barwnik, który nadaje burakom wyrazisty, czerwony kolor, ma silnie przeciwzapalne i bakteriobójcze działanie. Buraki zawierają też także wiele witamin i minerałów.

2. Zastrzyk zdrowia dla układu krwionośnego
Sok z buraka powinna pić każda osoba, która cierpi na anemię. Jest też pomocny w leczeniu osób chorych na białaczkę. Zawiera bowiem silne antyoksydanty, które stymulują przyswajanie tlenu przez komórki. Sok z buraka jest też bogaty w kwas foliowy, który pomaga oczyścić układ krwionośny z homocysteiny, której nadmiar szkodzi sercu.
Buraki zmniejszają poziom cholesterolu we krwi i zapobiegają zwapnieniu żył. A do tego obniżają ciśnienie! Zawierają bowiem azotany, przemieniające się w naszym organizmie w rozluźniający naczynia krwionośne tlenek azotu. Jak wynika z badań, im wyższe mamy ciśnienie, tym silniej działają azotany. Brzmi jak magia, prawda? Jak wykazały badania, wystarczy pić sok z buraka codziennie przez 4 tygodnie, by znacznie obniżyć skurczowe ciśnienie krwi. Wskazany jest też w przypadku zakrzepicy.

Sok z buraka powinien być stałym elementem diety kobiet w okresie menopauzy. Dotlenienie serca i zmniejszenie ciśnienia krwi pomaga złagodzić uderzenia gorąca. Buraki zapobiegają także osteoporozie, która najczęściej atakuje kobiety po menopauzie.

3. Oczyszczanie wątroby i odkwaszanie
W dzisiejszych czasach, kiedy to, co jemy, jest pełne konserwantów, wątroba ma szczególnie trudne zadanie. Sok z buraka doskonale oczyszcza ją z toksyn dzięki zawartości betaniny oraz wielu witamin i minerałów, takich jak potas, magnez, witamina A oraz C.

Buraki przywracają także zasadowe pH w żołądku, są więc wskazane po ciężkim, zakwaszającym obiedzie… lub po nadużyciu alkoholu.

4. Działanie antyrakowe
Przeciwutleniacze doskonale wpływają nie tylko na pracę układu krwionośnego. Przede wszystkim chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, które niejednokrotnie uszkadzają DNA, powodując raka. Buraki nie tylko zapobiegają jego powstaniu, ale też pomagają szybciej dojść do siebie osobom po chemioterapii.

Kolorowe buraki i ich właściwości

Nie wszystkie buraki są czerwone. Istnieje także odmiana żółta, pomarańczowa, biała, a nawet… pasiasta! Przygotowując sok z białego buraka, pamiętajmy, że nie zawierają one betaniny, dlatego ich działanie antybakteryjne nie jest tak silne. Buraki bez betaniny lepiej się natomiast nadają dla dzieci, które nie powinny spożywać zbyt dużej ilości azotanów. Zdrowsze są żółte i pomarańczowe buraki zawierają barwnik z grupy betanin – betaksantynę, który ma właściwości przeciwutleniające. Ich smak jest delikatniejszy i słodszy, niż smak dobrze znanego czerwonego buraka.

Kto powinien wystrzegać się buraka i botwiny?

Buraków nie powinni jeść cukrzycy. Indeks glikemiczny tych warzyw jest bowiem bardzo wysoki. Pamiętajmy też, że wprawdzie liście młodych buraków również są bogate w składniki odżywcze, zawierają jednak także kwas szczawiowy, który w naszym organizmie wiąże się w szczawiany wapnia i może doprowadzić do kamicy nerkowej i bólu stawów.

Dlaczego akurat sok… i jak go pić?

Jedzenie buraków na pewno nam nie zaszkodzi. Możemy je spożywać jako barszcz, kiszonki, jarzynę do obiadu czy też jeden ze składników sałatki. Najwięcej witamin znajduje się jednak w surowych warzywa – obróbka termiczna zabija część składników odżywczych. Trudno jednak zjeść dużo surowych buraków naraz. Dlatego warto codziennie pić sok z buraka. A co, jeżeli go nie lubicie? Dodajcie inne składniki – jabłko, marchewkę, imbir czy owoce cytrusowe. Oto kilka przepisów na smaczne i zdrowe soki buraczane.

Antybakteryjny sok z buraka z imbirem

  • 2 średnie buraki
  • 2 duże marchewki
  • Pół cytryny
  • 3-4 centymetry korzenia imbiru

Wszystkie te składniki wyciśnij w wyciskarce i sokowirówce. Imbir dodaje ostrego posmaku, a do tego podobnie jak burak ma silne działanie przeciwzapalne. Taki sok będzie więc doskonały przy przeziębieniu.

Słodki sok z buraka i pomarańczy

  • 1 burak
  • 2 jabłka
  • 1 marchewka
  • 1 pomarańcza (zwykła lub czerwona)

Takie połączenie gwarantuje, że sok będzie miał wyjątkowy smak i kolor zachodu słońca!

Wytrawny sok z buraka z selerem

  • 1 burak
  • 1 ogórek
  • 2 kawałki selera
  • 3 marchewki
  • 1 czerwone jabłko

Jeżeli nie smakują Ci słodkie soki z buraka, taka wersja będzie dla Ciebie idealna. Ten odświeżający sok dodaje energii i przyspiesza metabolizm, jest więc idealnym zamiennikiem porannej kawy.

A jak zrobić sok z buraka, jeżeli nie posiadasz sokowirówki ani wyciskarki? Obierz buraka i zetrzyj na tarce, po czym włóż go do słoika i zasyp dwiema łyżkami cukru lub zalej dwiema łyżkami miodu. Odstaw słoik w zimne miejsce na 8 do 12 godzin, po czym odcedź powstały sok. Taki sok będzie wyjątkowo słodki, może być więc trudny do wypicia. Możesz go za to dodać do owocowego koktajlu. 

Poniżej przedstawiamy jeszcze kilka sposobów na naturalne oczyszczenie organizmu i podniesienie odporności. Powodzenia!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (50 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  4 stycznia 2018 18:08

    Ja często piję sok , lub zakwas z kiszonych buraków ,bo mają bardzo dużo dobrotliwych właściwości. Ostatnio coraz częściej są doceniane.Sok wyciskam w sokowirówce, a kiszę w kamionce.

    Odpowiedz
  2. agata20  4 stycznia 2018 18:33

    Doceniam bardzo właściwości zdrowotne soku z buraków ale niestety nie lubię jego smaku. Nawet w zmieszanym z innymi sokami warzywnymi czy nawet owocowymi wyczuwam ten specyficzny buraczany smak.

    Odpowiedz
  3. A. czy  4 stycznia 2018 19:50

    A to ciekawe 🙂

    Odpowiedz
  4. vipala  5 stycznia 2018 22:54

    Kiedyś nie lubiłam bardzo buraków, a teraz odkryłam, że mogę dodawać liofilizowanego do porannej owsianki, Do tego świeży starty imbir, posiekana natka i jest pyszne! A jak hemoglobina mi urosła!

    Odpowiedz
  5. wera1115  9 stycznia 2018 23:12

    Uwielbiam taki dok! Szukałam wyciskarki (prawdziwej, a nie sokowirówki nazywanej wyciskarką), która poradzi sobie bez trudu i z ziołami, i ze zbożem. Zależało mi też na solidnej obudowie – padło na urządzenie philipiak po przestudiowaniu opinii w necie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.