Soja – Zdrowa i smaczna alternatywa

Wegetarianie cenią soję za bogactwo białka, witamin i składników mineralnych. Z kolei osoby uczulone na laktozę znajdują w napojach sojowych alternatywę dla mleka. Napoje i desery sojowe, serek tofu, kotlety sojowe warto włączyć do diety z uwagi na uniwersalny smak i bogactwo składników odżywczych, które drzemią w ziarnach soi.

Soja - zdrowa dieta

 

? Najbardziej lubimy to, co jest nam znane, ale idąc tym tropem, zamykamy się na nowe doznania smakowe. Nie bójmy się więc wprowadzać do codziennej diety nowych elementów i składników, dzięki którym możemy poczuć się lepiej ? mówi Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, dietetyk firmy Sante. ? Wprowadzenie kilku drobnych zmian podczas komponowania posiłków może mieć znaczący wpływ na urozmaicenie diety, a także ilość spożywanych przez nas tłuszczów i liczbę kilokalorii ? przekonuje Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna.

Z punktu widzenia zdrowia napoje sojowe są lepsze od mleka krowiego, ponieważ nie podnoszą stężenia cholesterolu, zawierają tylko niewielką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Warto co jakiś czas zastępować danie mięsne sojowym odpowiednikiem. Potrawy z soi są pożywne, wyjątkowo smaczne, a przy tym zdrowe. Stanowią bogate źródło wapnia, witamin B i D. Nie można zapomnieć także o tym, że ziarna soi są doskonałym źródłem energii i to w bardzo korzystnej dla naszego organizmu postaci węglowodanów złożonych.

 

Niezbyt zdrowe Zdrowsza opcja
produkt kalorie tłuszcze (g) produkt kalorie tłuszcze (g)
250 ml mleka krowiego 

(3,2% tłuszczu)

153 8 250 ml napoju sojowego z wapniem Alpro soya 95 5
2 pszenne tosty z masłem 220 10 2 pełnoziarniste tosty z niskotłuszczową margaryną 190 8
1 batonik czekoladowy 156 8 1 batonik zbożowy 142 3

 

Wykorzystanie soi w codziennej diecie zależy tylko od naszej wyobraźni i otwartości na kulinarne eksperymenty. Dla smakoszy soi i tych, którzy jej smak dopiero odkrywają, przedstawiamy przepisy na śniadanie, obiad, kolację i deser z wykorzystaniem produktów Alpro soya.

Pełnoziarniste naleśniki z pomarańczami

Składniki:

300 ml napoju sojowego Alpro soya

1 jajko

125 g mąki razowej

1 starta skórka z 1 pomarańczy

2 pomarańcze

4 łyżeczki oleju słonecznikowego

4 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie:

Wlej napój Alpro soya do miski, dodaj jajko, mąkę i startą skórkę z pomarańczy. Za pomocą miksera wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Podgrzej olej na patelni i nakładaj ciasto za pomocą chochelki, rozlej na patelni, po czym smaż naleśnika przez 30 sekund z każdej strony. Po usmażeniu wszystkich naleśników, złóż każdy z nich w ćwiartkę, posyp cukrem pudrem i podawaj z kawałkami pomarańczy.

Zupa sojowo-groszkowa

Składniki:

200 g mrożonego groszku

200 g ugotowanej lub konserwowej soi

500 ml wywaru warzywnego

6 szt. cebulki dymki

1 mały pęczek bazylii

garść rukoli

300 ml napoju sojowego Alpro soya

Przygotowanie:

W rondelku podgrzej wywar z warzyw razem z zamrożoną soją i groszkiem, dodaj drobno posiekane cebule dymki. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez pięć minut. Do zupy dodaj liście bazylii, rukoli i dolej napój Alpro soya. Całość przelej do blendera i miksuj przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupa smakuje doskonale z małymi grzankami.

Zapiekanka z kurczaka i warzyw

Składniki:

230 g makaronu (np. penne)

2 plastry boczku

3 szt. cebulki dymki

2 marchewki

460 g ugotowanego kurczaka

110 g kukurydzy z puszki

230 g startego sera

2 łyżki margaryny

2 łyżki mąki

450 ml napoju sojowego Alpro soya

115 startego sera do przygotowania sosu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Ugotuj i odcedź makaron. Na parze ugotuj marchew i pokrój w małe kawałki. Cebulkę poszatkuj i razem z pokrojonym bekonem podsmaż na patelni przez ok. 3 min. na średnim ogniu. Następnie przygotuj sos serowy: w rondelku rozpuść margarynę, dodaj mąkę i podgrzewaj przez 1 minutę na średnim ogniu. Zdejmij z ognia, powoli dodawaj mleko sojowe, energicznie mieszając. Ponownie podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje, i wymieszaj z tartym serem. Ogrzewaj całość na bardzo małym ogniu, aż ser się roztopi. W dużej misce wymieszaj makaron, bekon, kukurydzę i mięso kurczaka porozdzielane na małe kawałki. Zalej wszystko sosem serowym i wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną i przełóż do niego wymieszane składniki. Wierzch posyp tartym serem. Piecz przez 25 minut, aż do momentu, kiedy ser się roztopi i zacznie się przypiekać.

Deser waniliowy z pieczonym rabarbarem

Składniki:

400 g rabarbaru, grubo posiekanego

40 g cukru pudru

sok z połówki cytryny

4 desery Alpro soya o smaku wanilii

szczypta mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż rabarbar, skrop go cytryną i posyp cukrem pudrem. Piecz przez ok. 10 minut, aż rabarbar zacznie mięknąć. Pozostaw do ostygnięcia. Desery sojowe przełóż do szklanych miseczek, dodaj po łyżce pieczonego rabarbaru i całość posyp cynamonem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (183 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. myagadoo  12 stycznia 2012 23:45

    Uwielbiam soje.Mozna przyrzadzic z niej naprawde smaczne i bardzo wartosciowe obiady.Polecam wszystkim.

    Odpowiedz
  2. girlblack  30 marca 2015 12:50

    lubię soję a szczególnie placuszki z soi, ale te własne nie kupcze 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany