Soja wybawieniem dla nietolerujących laktozy – nowe mleko na rynku

Mleko krowie, tak lubiane i szeroko reklamowane, stanowi zagrożenie dla zdrowia większości ludzi. Produkty sojowe stają się obecnie alternatywą dla wszystkich cierpiących na nietolerancję laktozy. Teraz znajdziemy w nich wszystkie składniki odżywcze niezbędne do poprawnego funkcjonowania organizmu, za to bez niepotrzebnych alergenów.

Mleko sojowe

Studia amerykańskich badaczy donoszą, że 75% populacji cierpi na nietolerancję laktozy. Występuje ona, gdy organizm nie produkuje wystarczającej ilości laktazy – enzymu rozkładającego laktozę, cukier występujący w krowim mleku i jego produktach. Po okresie niemowlęctwa jej metabolizm progresywnie spada, tym samym nietolerancja jest zupełnie naturalna. Ludzie trawiący laktozę posiadają zaś mutację genu LTC. Jednak mimo to są jedynym gatunkiem, który po osiągnięciu dojrzałości nadal pije mleko – w dodatku innego ssaka.

Nietolerancja laktozy objawia się między innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (np. nadmierną produkcją gazów trawiennych). Można ich łatwo uniknąć zwracając uwagę na składniki i dodatki zawarte w produktach żywnościowych. Prostą i ciekawą alternatywą dla szkodliwych produktów i półproduktów mlecznych są ich zamienniki wytwarzane z ziaren soi, obecnie wzbogacane wszystkimi składnikami odżywczymi zawartymi w mleku krowim. Dodatkowo napoje sojowe są mniej kaloryczne i oczywiście pozbawione szkodliwej laktozy.

Napoje sojowe, jak ViveSoy Pascual, są w 100% pochodzenia roślinnego. Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i soli mineralnych. Wśród nich na podkreślenie zasługuje wysoki poziom wapnia, o którego niedobór zawsze obawiają się odstawiający produkty pochodzenia odzwierzęcego. Innymi obecnymi składnikami mineralnymi są: fosfor, magnez, potas; a wśród makroelementów: żelazo, cynk, miedź, molibden, kobalt, mangan. Tym samym bogactwo składników odżywczych stawia napoje ViveSoy Pascual na wysokiej pozycji w dietach pełnowartościowych, ale również dzięki ich niskiej kaloryczności – dietach odchudzających. Oferta walorów smakowych jest szeroki, można wybierać spośród napojów o smaku oryginalnie sojowym, waniliowym, czy cappuccino, po smaki z domieszkami soków owocowych: mango i papaja, brzoskwinią i pomarańcza czy ananasem.

Napoje sojowe można również używać w kulinarnych recepturach. Wykorzystuje się je do wyrobów koktajli, deserów, wypieków czy jako dodatek do dań wytrawnych, np. zup czy sosów. Co ciekawe nadają się świetnie nawet do drinków alkoholowych typowo mlecznych, jak White Russian czy Malibu z mlekiem.

Cena na półce: 8 PLN / 1L

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (242 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  12 lipca 2013 08:07

    Na całe szczęście u mnie nikt nie jest uczulony na mleko krowie,aczkolwiek sojowe bardzo często wykorzystuję w swojej kuchni.

    Odpowiedz
  2. bozenadrozdz  25 lutego 2017 09:47

    ciekawe

    Odpowiedz
    • bozenadrozdz  25 lutego 2017 09:48

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany