Soja chroni przed rakiem jelita grubego

Naukowcy z University of Illinois dowiedli, że regularne dostarczanie organizmowi genisteiny – bioaktywnego składnika soi z grupy flawonoidów, chroni przed rakiem jelita grubego. Genisteina hamuje proces przyspieszonego wzrostu komórek rakowych, polipów i guzów złośliwych.

Produkty sojowe

„Badanie wykazało zmianę ekspresji trzech genów kontrolujących ważny szlak sygnalizacyjny Wnt, który jest odpowiedzialny za podziały komórkowe” – powiedziała prof. Hong Chen, specjalista z zakresu nauki o żywieniu University of Illinois i dodała – „u 90% pacjentów z rakiem okrężnicy, występuje znaczna nadaktywność szlaku Wnt. Nasze badania wskazują, że dostarczanie organizmowi bogatej w genisteinę soi, hamuje tę nadaktywność”.

Yukun Zhang, członkini zespołu badawczego prof. Hong Cheng, dodała – „ Dobrą wiadomością jest to, że zawarta w soi genisteina hamuje nadaktywność komórek rakowych poprzez epigenetyczne zmiany w regionach regulacyjnych tych genów”.

Z badania przeprowadzonego na narażonych na działanie rakotwórcze szczurach wynika, że długotrwała ekspozycja na genisteinę, zmniejsza liczbę zmian przedrakowych o 40% i przywraca aktywność szlaku Wnt do normalnego poziomu. Badanie wykazało, że rak jelita grubego jest chorobą epigenetyczną, co oznacza, że czynniki dietetyczne i środowiskowe, mogą wpływać na geny. Jak zauważył Piotr Poniński z firmy Polsoja – „Od dawna wiadomo, że wśród imigrantów z Azji – których dieta jest bogata w białko sojowe – wzrasta zachorowalność na raka jelita grubego, gdy odchodzą od tradycyjnego sposobu żywienia i przyjmują nawyki żywieniowe właściwe dla państw zachodnich”.

„Informacje zawarte w materiale genetycznym to nie wszystko – podsumowała prof. Cheng – i dodała – nawyki żywieniowe i codzienne wybory produktów spożywczych, zanieczyszczenie środowisko, a nawet poziom stresu, wpływa na ekspresję genów odpowiedzialnych za raka jelita grubego”. W innym badaniu, również przeprowadzonym na University of Illinois, pod kierunkiem dr Vermont P. Dia, wykazano, że zawarta w soi lunazyna, może zapobiegać przerzutom raka jelita grubego, zwłaszcza w przypadku chemooporności.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (124 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  8 października 2013 14:18

    Coraz bardziej przekonuję się do jedzenie soi.Oczywiście nie mogę powiedzieć,że będę ją jeść codziennie,aczkolwiek od czasu do czasu na pewno.

    Odpowiedz
  2. bbo  12 października 2013 15:48

    Ja dopiero muszę się z nią oswoić, a czytam, że naprawdę warto.

    Odpowiedz
  3. ada  4 listopada 2013 16:35

    Warto, warto. Zwłaszcza tofu, może być z Polsoi albo jakieś inne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany