Soczyste steki z karkówki z grzybami leśnymi

Soczyste steki z karkówki z grzybami leśnymi

Czas przygotowania dania: Soczyste steki z karkówki z grzybami leśnymi – 45 minut

Ilość porcji: 4

 

Składniki na danie: Soczyste steki z karkówki z grzybami leśnymi

  • – karkówka – 600 g
  • – Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr – 1 sztuka
  • – Przyprawa do mięs Knorr – 2 łyżki
  • – grzyby suszone – 8 sztuk
  • – rozmaryn świeży – 1 gałązka
  • – olej – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Leśne, suszone grzyby, np. podgrzybki lub prawdziwki, zalej szklanką wrzątki i zostaw pod przykryciem na 10 minut, by zmiękły. Następnie wyjmij je z wody i pokrój w paski (nie wylewaj pozostałej po nich wody).

 

  1. Mięso wieprzowe osusz papierowym ręcznikiem i dokładnie obsyp przyprawą do mięs. Tak przygotowane obsmaż z każdej strony na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju, by zamknęły się pory pieczeni i pozostała soczysta w środku. Następnie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. W 180°C piecz przez ok. 50-60 minut.

 

  1. Na gorącą jeszcze patelnię, na której obsmażane było mięso, wlej wodę spod grzybów oraz dorzuć same grzyby. Przypraw rozmarynem i esencją, dzięki czemu uzyskasz gęsty i aromatyczny sos. Doprowadź go do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty. Przed zaserwowaniem ugotuj też kaszę, np. pęczak. Upieczone mięso podawaj na kaszy, pokrojone w plastry i polane sosem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (164 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  1 października 2015 13:57

    Myślę, że posmakowałoby mojemu chłopakowi, muszę wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  2. macierzanka  1 października 2015 14:03

    Wygląda to bardzo apetycznie.

    Odpowiedz
  3. martus2833  1 października 2015 19:02

    Wypróbuję przepis ale bez bulionu z kostki 🙂

    Odpowiedz
    • martus2833  1 października 2015 19:10

      *Bez sosu z kostki.

      Odpowiedz
  4. Gocha  1 października 2015 19:17

    Mniammmmmmmmmm 🙂

    Odpowiedz
  5. Żanett  1 października 2015 19:21

    Na pewno pyszne 🙂

    Odpowiedz
  6. martucha180  1 października 2015 21:03

    To ja jem grzyby, a steki dla kogoś innego oddam.

    Odpowiedz
  7. Wusia  2 października 2015 18:10

    Prosty przepis a jaki apetyczny.A wygląda doskonale.Właśnie suszę grzyby więc będą jak znalazł do sosiku.

    Odpowiedz
  8. Patriszia  2 października 2015 21:19

    Lubię mięsko więc danie idealne dla mnie 🙂

    Odpowiedz
  9. Kmakolagwa  6 października 2015 16:21

    Choć nie przepadam za wieprzowiną to przepis wydaję się bardzo ciekawy.

    Odpowiedz
  10. efffciaa  25 marca 2016 14:41

    Karkówkę to ja lubię , ale ewentualnie z grilla i pod warunkiem , że nie jest zbyt tłusta , musi być dobrze wypieczona , nie wiem czy bym się zdecydowała na zrobienie jej w ten sposób .

    Odpowiedz
  11. luna341  10 sierpnia 2016 21:39

    To lubię

    Odpowiedz
  12. Jaworka  14 września 2016 07:42

    Uwielbiam karkówkę pieczoną ale z sosem grzybowym ze świeżych grzybów i bez kostki rosołowej suszone grzyby idą do pierogów z kapustą i często tak robię do kaszy gryczanej ale można zrobić i pęczakiem

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany