Soczyste steki z karkówki z grzybami leśnymi

Soczyste steki z karkówki z grzybami leśnymi

Czas przygotowania dania: Soczyste steki z karkówki z grzybami leśnymi – 45 minut

Ilość porcji: 4

 

Składniki na danie: Soczyste steki z karkówki z grzybami leśnymi

  • – karkówka – 600 g
  • – Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr – 1 sztuka
  • – Przyprawa do mięs Knorr – 2 łyżki
  • – grzyby suszone – 8 sztuk
  • – rozmaryn świeży – 1 gałązka
  • – olej – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Leśne, suszone grzyby, np. podgrzybki lub prawdziwki, zalej szklanką wrzątki i zostaw pod przykryciem na 10 minut, by zmiękły. Następnie wyjmij je z wody i pokrój w paski (nie wylewaj pozostałej po nich wody).

 

  1. Mięso wieprzowe osusz papierowym ręcznikiem i dokładnie obsyp przyprawą do mięs. Tak przygotowane obsmaż z każdej strony na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju, by zamknęły się pory pieczeni i pozostała soczysta w środku. Następnie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. W 180°C piecz przez ok. 50-60 minut.

 

  1. Na gorącą jeszcze patelnię, na której obsmażane było mięso, wlej wodę spod grzybów oraz dorzuć same grzyby. Przypraw rozmarynem i esencją, dzięki czemu uzyskasz gęsty i aromatyczny sos. Doprowadź go do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty. Przed zaserwowaniem ugotuj też kaszę, np. pęczak. Upieczone mięso podawaj na kaszy, pokrojone w plastry i polane sosem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (213 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...