Śniadania na świeżym powietrzu – nowy trend, który zyskuje na popularności także i u nas
24 kwietnia przypada Europejski Dzień Śniadania. I o ile widok mieszkańców Paryża o wczesnej porze dnia delektujących się smakiem criossantów z dżem na dworzu nikogo nie dziwi to u nas dopiero teraz moda na śniadania na świeżym powietrzu powoli staje się trendem. Co Polacy pokochali w zwyczaju jadania na mieście o poranku najważniejszego posiłku dnia? I czy taki zwyczaj popłaca?
Spis treści:
Moda na śniadania na świeżym powietrzu – skąd przybyła?
Jedzenie śniadań poza lokalem wzorem krajów śródziemnomorskich sukcesywnie zyskuje na popularności także i u nas. Z jednej strony wymusza to tempo życia i brak czasu na samodzielne przygotowywanie śniadań, a drugiej jednak strony rosnąca potrzeba ludzi, aby ten najważniejszy posiłek dnia wyglądał tak jak należy. W końcu chyba nikt nie ma wątpliwości, że jedzona w pośpiechu kanapka nie smakuje tak dobrze, jak ta podana na świeżym pieczywie, z bogactwem składników w środku i przygotowana według określonych receptur szefa kuchni. Oczywiście, nie każdy może sobie na taką przyjemność pozwolić na co dzień, ale od czasu do czasu naprawdę warto spróbować. Dlatego poszukiwacze smakowitych miejsc powinni sprawdzić najnowsze rankingi najlepszych kawiarni czy restauracji oferujących właśnie poranne dania na mapie swoich miast. Taki przewodnik po popularnych lokalach oferujących śniadania jest doskonałą okazją do rozpoczęcia kulinarnej przygody, nawet o poranku!
Śniadaniowe wydarzenia na świeżym powietrzu
Śniadania na mieście i poza murami lokali smakują wybornie zwłaszcza w dni wolne. Dlatego coraz większą popularnością cieszą się pikniki rodzinne na trawie, gdzie śniadania można zjeść z zaparkowanych na terenie parku czy jakimś terenie rekreacyjnym foodtrucków czy mobilnych kawiarenek. To świetny pomysł na spotkanie z rodziną czy znajomymi i rozpoczęcie dnia zjedzeniem zdrowego posiłku „pod chmurką”…przy stoliku, na ławeczce czy po prostu kocu na trawie. Wybór przysmaków jest na takich wydarzeniach tak ogromny, że wiele osób decyduje się spędzić w takim miejscu kilka godzin i zjeść także…drugie śniadanie! Warto też wiedzieć, że w Polsce co roku odbywa się także Festiwal śniadaniowy, czyli Breakfast Week, w którym uczestniczą zazwyczaj restauracje z dużych miast w Polsce tłumnie zgłaszając swój udział w wydarzeniu. Co ciekawe – w czasie trwania festiwalu w niektórych miejscach śniadania można jadać aż do godziny 22!
Śniadania na mieście – co można znaleźć w menu?
Moda na spożywanie śniadań w restauracyjnych ogródkach, przy stolikach wystawionych na zewnątrz punktów gastronomicznych sprawia, że oferta gastronomiczna lokali ciągle się powiększa o kolejne ciekawe propozycje. W śniadaniowym menu restauracji można już znaleźć nie tylko tradycyjne kanapki czy jajecznicę ze szczypiorkiem, ale także bardziej wytrawne propozycje takie jak np. mini calzone z ricottą, libańską szakszukę z ciecierzycą, jajka sadzone z pesto, chałkę na maśle z wątróbką drobiową, chaczapuri, tortille z warzywami, śniadaniowe burgery w stylu amerykańskim czy słodkie pankejki. W wielu miejscach można zjeść śniadania azjatyckie, włoskie, angielskie, francuskie, greckie czy portugalskie. Wybór jest więc szeroki, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Zalety jedzenia śniadań na świeżym powietrzu
Nie od dziś wiadomo, że jedzenie w pośpiechu ubogich w wartości odżywcze pokarmów nie służy ani naszemu zdrowiu, ani sylwetce. Idea śniadań na mieście „pod chmurką” ma szansę to zmienić. W końcu zjedzenie dobrze zbilansowanego posiłku daje energię na cały dzień, a dodając do tego ładną lokalizację otrzymujemy 2 w 1! Poza tym spożywanie śniadania poza lokalem eliminuje także problem przesiadywania w miejscu, w którym miesza się wiele różnych zapachów. Wiele osób słabo toleruje taki miks aromatów, co wpływa negatywnie na ich apetyt. Jedzenie śniadania na świeżym powietrzy, najlepiej w otoczeniu przyrody to zupełnie inne doświadczenie. Na koniec warto dodać także fakt, że wiele osób potwierdza, że jedzenie na świeżym powietrzu po prostu sprawia, że spożywane specjały po prostu smakują lepiej. Może zatem warto się przekonać?