Smoothie z mango i limonki na upalny weekend!
Podczas wakacji w kuchni królują owoce! Sezonowe i egzotyczne, kuszą pysznymi smakami, dostarczają witamin i skutecznie orzeźwiają. W prosty sposób można przygotować owocowo-lodowe smoothie. To prawdziwa kulinarna rozkosz w upalne dni!
Wysokie temperatury, unoszący się dookoła zapach dojrzałych w słońcu owoców i ochota na lekkie posiłki – tak właśnie wyglądają wakacje w pełni! W tym najgorętszym czasie doskonale sprawdzą się owocowe smoothie. Ugaszą pragnienie, nasycą i dodadzą pozytywnej energii. Proste w przygotowaniu, ekspresowo zaspokoją głód i orzeźwią! Smoothie można przyrządzić zarówno z polskich, sezonowych owoców, jak i egzotycznych smakołyków przypominających o wakacjach na rajskiej plaży. Słodkie mango, orientalny kokos i orzeźwiająca limonka to kwintesencja urlopowych klimatów. Z poręcznymi, woreczkami do lodu kruszonego przygotujesz pyszne i chłodne smoothie w kilka minut! Wygodne woreczki zapewnią porcję idealnie skruszonego, drobnego lodu, który znakomicie pasuje zarówno do drinków, jak i do miksowanych owoców z dodatkami. Z lodowo-owocowym smoothie słoneczne momenty będą gościć w kuchni wyjątkowo często…
Smoothie z mango i limonką
Składniki:
- 1 duże mango
- 500 ml mleka roślinnego (np. kokosowe lub ryżowe)
- 60 g miodu płynnego
- sok i skórka otarta z 1 limonki
- ok. 150 g drobnego lodu przygotowanego w woreczkach marki Gosia
Krok 1. Mango oddzielić od pestki, a następnie jego kawałki nadkroić wzdłuż oraz w poprzek. Odwracając skórkę do środka odkrawać miąższ do miski.
Krok 2. Dodać sok i skórkę z limonki do miski, a następnie wszytsko zmiksować z mlekiem.
Krok 3. Dodać miód i zmiksować ponownie.
Krok 4. Przed podaniem dodać kruszony lód przygotowany wcześniej w woreczkach marki Gosia. Dzięki tym woreczkom pokruszony lód przygotujesz w sprytny sposób. Po zamrożeniu wody, wystarczy potrząsnąć woreczkiem, a drobne kostki lodu spadną na jego dno.