Smoothie przepisy bazowe i zasady, które warto znać, by stworzyć idealny koktajl
Poniżej smoothie przepisy bazowe i zasady, które warto wprowadzić w życie, aby wasz koktajl był naprawdę zdrowy. Koktajle są łatwym sposobem, aby dostarczyć organizmowi witaminy, minerały, błonnik i białko w jednej porcji pożywienia. Czy wyobrażasz sobie, że starasz się zjeść jednocześnie dużą garść kapusty, surowe marchewki, pół ogórka i łyżkę siemienia lnianego w jednym posiłku? Chyba nie! Dlatego warto przyrządzać smoothie.
Smoothie przepisy i zasady
Tak długo, jak znasz podstawy kompozycji zdrowego smoothie, naprawdę nie trzeba żadnych fantazyjnych przepisów. Poniżej znajdziecie info-grafikę, która pokazuje, w jaki sposób połączyć składniki w doskonały i zdrowy koktajl. Dodatkowo – kilka innych wskazówek na temat smoothie:
- Wybierz dobry blender/mikser jeśli poważnie myślisz o częstym robieniu smoothie. Najlepiej taki, w którym możesz także rozkruszyć lód. Oto kilka propozycji:
Blender stojący Russell Hobbs – 106 zł
Koktajler TEFAL BL313A – 278 zł
Blender kielichowy ELECTROLUX ESB 2500 (Sportowy) + 2 bidony w komplecie – 159 zł
1.Jeśli kontrolujesz ilość spożywanego cukru lub spożycie kalorii, ogranicz ilości owoców używanych w koktajlu. Nawet połowa banana wystarczy by posłodzić smoothie. Staraj się używać głównie warzyw i białka. Traktuj smoothie jako zamiennik posiłku, a nie jako przekąskę w połowie dnia.
2. Dozując płyn do smoothie i lód rób to małymi ilościami, co pozwoli uzyskać Ci ulubioną konsystencję. Możesz także używać ulubionych herbat ziołowych – poczekaj tylko, aż wystygną, by je użyć do koktajlu.
3. Mrożone owoce dodadzą koktajlowi gęstości. Banany, gdy są zbyt dojrzałe, po prostu posiekaj i przechowuj w zamrażarce do przyszłego smoothie.
4. Szpinak to dobry początek, jeśli stawiasz pierwsze kroki w piciu zielonych koktajli. Naprawdę można dodać go dużo do blendera bez przytłaczającą smaku, który może wyjść nam po zmiksowaniu. Dobrze sprawdzi się także seler naciowy, ale w jego przypadku warto dodawać małymi ilościami, bo może mieć dominujący smak. Świetny jest także jarmuż – nasz rodzimy superfood.
5. Dodawaj tłuszcz do smoothie – bowiem niektóre witaminy rozpuszczają się tylko w tłuszczach (wit. A, E, K, D)
6. Pamiętaj – pij koktajle zaraz po zrobieniu, tracą one bowiem szybko witaminy
Poniższa grafika jasno pokazuje poprawne zasady kompozycji smoothie. Co wybieramy zatem do smoothie?
- Płynną bazę: może to być np. mleczko migdałowe, woda kokosowa, herbata ziołowa, kefir;
- Warzywa zielone: szpinak, jarmuż, seler naciowy, marchewka, ogórek;
- Owoce: jagody, banan, mango, ananas, kiwi;
- Zdrowy tłuszcz – masło migdałowe, awokado, orzechy, olej kokosowy;
- Produkt zagęszczający: jogurt grecji, nasiona chia;
- Produkt nadający smak koktajlowi: cytryna, wanilia, cynamon, miód;
- Lód – opcjonalnie
Art. powstał m.in. w oparciu o http://www.listotic.com
Blenderów stojących zdecydowanie nie polecam. Wszystko jakimś dziwnym sposobem się brudzi, ciężko domyć i czasem nie radzi sobie z blendowaniem, trzeba ściągać odkręcać i dodawać małymi porcjami… Pojemniki stosunkowo małe, a super zakrecanie z dzióbkiem nie pomaga, mnie wręcz wkurza (mam ten pierwszy). Koktajle uwielbiam, szpinak dodaje zawsze.. punkt o tłuszczu mnie zaskoczył, tego nie wiedziałam i tak samo nie pomyślałam o herbacie. Super artykuł 🙂
Ja też o tłuszczu nie wiedziałam.
Też zaliczyłam porażkę używając stojącego blendera.
Dostałam w prezencie stojący blender. Nie lubię go. Nie pasuje mi kolorystycznie do kuchni, zajmuje miejsce na blacie i faktycznie brudzi się. Wolę same takie końcówki z nożykiem, które mogę użyć w każdej plastikowej misce
Najczęściej robię z arbuza.
Uwielbiam smoothie zwłaszcza zielone 🙂 nie wyobrażam sobie dnia bez szklanki pysznego zielonego selera naciowego połączonego z białym jogurtem i owocami 🙂
Coraz częsciej sięgam po tego typu zdrowe koktajle i jestem zaskoczona, że tak mi smakują. Na początku robiłam tylko jeden – mój ulubiony – no a teraz, szukam nowych przepisów, które modyfikuję i stale testuje XD
Ja robię w zwykłym blenderze jaki mam dołączony do robota kuchennego ,Nic sie nie brudzi i nie rozpryskuje a blender tnie nawet większe kawałki .
Ja też robię w takim od robota używam go dość często a w sezonie wiosenno letnim codziennie ale prawdę mówiąc z selera czy szpinaku jeszcze nie robiłam
Muszę częściej robić sobie takie super zdrowe, pożywne i smaczne koktajle – tym bardziej, że wiosna w pełni, zaraz lato, więc pod dostatkiem jest świeżych warzyw i owoców 🙂