Smoothie przepisy bazowe i zasady, które warto znać, by stworzyć idealny koktajl
Poniżej smoothie przepisy bazowe i zasady, które warto wprowadzić w życie, aby wasz koktajl był naprawdę zdrowy. Koktajle są łatwym sposobem, aby dostarczyć organizmowi witaminy, minerały, błonnik i białko w jednej porcji pożywienia. Czy wyobrażasz sobie, że starasz się zjeść jednocześnie dużą garść kapusty, surowe marchewki, pół ogórka i łyżkę siemienia lnianego w jednym posiłku? Chyba nie! Dlatego warto przyrządzać smoothie.
Smoothie przepisy i zasady
Tak długo, jak znasz podstawy kompozycji zdrowego smoothie, naprawdę nie trzeba żadnych fantazyjnych przepisów. Poniżej znajdziecie info-grafikę, która pokazuje, w jaki sposób połączyć składniki w doskonały i zdrowy koktajl. Dodatkowo – kilka innych wskazówek na temat smoothie:
- Wybierz dobry blender/mikser jeśli poważnie myślisz o częstym robieniu smoothie. Najlepiej taki, w którym możesz także rozkruszyć lód. Oto kilka propozycji:
Blender stojący Russell Hobbs – 106 zł
Koktajler TEFAL BL313A – 278 zł
Blender kielichowy ELECTROLUX ESB 2500 (Sportowy) + 2 bidony w komplecie – 159 zł
1.Jeśli kontrolujesz ilość spożywanego cukru lub spożycie kalorii, ogranicz ilości owoców używanych w koktajlu. Nawet połowa banana wystarczy by posłodzić smoothie. Staraj się używać głównie warzyw i białka. Traktuj smoothie jako zamiennik posiłku, a nie jako przekąskę w połowie dnia.
2. Dozując płyn do smoothie i lód rób to małymi ilościami, co pozwoli uzyskać Ci ulubioną konsystencję. Możesz także używać ulubionych herbat ziołowych – poczekaj tylko, aż wystygną, by je użyć do koktajlu.
3. Mrożone owoce dodadzą koktajlowi gęstości. Banany, gdy są zbyt dojrzałe, po prostu posiekaj i przechowuj w zamrażarce do przyszłego smoothie.
4. Szpinak to dobry początek, jeśli stawiasz pierwsze kroki w piciu zielonych koktajli. Naprawdę można dodać go dużo do blendera bez przytłaczającą smaku, który może wyjść nam po zmiksowaniu. Dobrze sprawdzi się także seler naciowy, ale w jego przypadku warto dodawać małymi ilościami, bo może mieć dominujący smak. Świetny jest także jarmuż – nasz rodzimy superfood.
5. Dodawaj tłuszcz do smoothie – bowiem niektóre witaminy rozpuszczają się tylko w tłuszczach (wit. A, E, K, D)
6. Pamiętaj – pij koktajle zaraz po zrobieniu, tracą one bowiem szybko witaminy
Poniższa grafika jasno pokazuje poprawne zasady kompozycji smoothie. Co wybieramy zatem do smoothie?
- Płynną bazę: może to być np. mleczko migdałowe, woda kokosowa, herbata ziołowa, kefir;
- Warzywa zielone: szpinak, jarmuż, seler naciowy, marchewka, ogórek;
- Owoce: jagody, banan, mango, ananas, kiwi;
- Zdrowy tłuszcz – masło migdałowe, awokado, orzechy, olej kokosowy;
- Produkt zagęszczający: jogurt grecji, nasiona chia;
- Produkt nadający smak koktajlowi: cytryna, wanilia, cynamon, miód;
- Lód – opcjonalnie
Art. powstał m.in. w oparciu o http://www.listotic.com