Smoothie bowl – miseczka pełna zdrowia i kolorów!
Na całym świecie zapanowała niezwykła moda na zdrowe, energetyczne śniadania, które mogłyby pretendować do miana miniaturowych, kulinarnych dzieł sztuki! Miseczki obfitości złożone z gęstego koktajlu, pełnego kolorów, witamin i minerałów to sposób na śniadanie lub deser, które zapewnią nam i naszym bliskim lub przyjaciołom dobry humor na cały dzień. Masz ochotę na drobną przyjemność bez grzechu i liczenia kalorii? Spróbuj smoothie bowl!
Smoothie bowl – miseczka pełna zdrowia i kolorów!
Polecamy także: Energetyczne smoothie podnoszące odporność
Idea smoothie bowl opiera się na skomponowaniu całodziennej porcji zdrowia i podaniu jej w formie, jakiej nie powstydziłyby się najlepsze kawiarnie i restauracje świata. Do przygotowania takiego koktajlu potrzebujemy zestawu małych miseczek lub innych głębokich naczyń (przy odrobinie fantazji możemy je nawet wyczarować z przeciętych na pół owoców z twardą łupiną, takich jak kokos), jogurtu lub kaszki manny, a także dowolnie dobranej gamy: owoców, nasion chia, otrębów, orzechów, suszonych owoców, ziaren słonecznika lub dyni czy wiórków kokosowych.
W galerii zebranych przez nas propozycji znajdziecie wiele inspiracji do komponowania własnych pozytywnych miseczek!
Deser smoothie „Kokosowa syrenka”
Zamroź trzy banany i zmiksuj je w blenderze z dodatkiem sproszkowanych niebieskich alg i młodej pszenicy w proszku. Na wierzchu ułóż ekologiczne chipsy z kiwi, rozsyp kokosowe wiórki i chrupiące płatki typu crunchy oraz dowolne owoce. Opcjonalnie możesz dołączyć uformowane specjalną łyżką niewielkie kulki dowolnych lodów ozdobionych nasionami chia (na zdjęciu widzimy lody z dodatkiem alg, ale dobrze sprawdzą się także lody śmietankowe).
Smoothie bowl – miseczka pełna zdrowia i kolorów!
Zobacz również: Smoothie z mango i limonki na upalny weekend!
Śniadanie smoothie „Karmelowe jabłuszko”
Składniki: 1/3 jabłka, 3 mrożone banany, 3/4 szklanki wydrylowanych daktyli, półtorej szklanki chrupiącej granoli np. z dodatkiem kawałków jabłka, 8 łyżek mleka kokosowego, 3 i pół łyżki syropu klonowego (można zastąpić płynnym miodem lub syropem z agawy), cztery szczypty cynamonu, laska cynamonu, odrobina ekstraktu waniliowego, 2 łyżki oleju kokosowego.
A oto jak to zrobić:
Zmiksuj mrożone banany, 4 łyżki mleka kokosowego, część syropu klonowego, dwie szczypty cynamonu i odrobinę wanilii. Stworzysz w ten sposób puszystą bazę dla koktajlu. W osobnym małym naczyniu wymieszaj olej kokosowy z drobno posiekanymi i zmiażdżonymi (np. w moździerzu) daktylami, olejem kokosowym, 4 łyżkami mleka kokosowego, szczyptą cynamonu i resztą syropu klonowego, a następnie schłodź otrzymaną w ten sposób karmelową miksturę, by nabrała chrupiącej konsystencji. Następnie przyprósz karmelem koktajlową bazę, dokładając na jej wierzch jabłkową granolę, cienkie plasterki jabłka i odrobinę cynamonu. Możesz też dodać nasiona chia. W koktajl włóż cynamonową skórkę. Smacznego!