Smażony morszczuk w panierce z sałatką z mandarynkami

smazony-morszczuk-z-salatka-mandarynkowo-rzodkiewkowa_1

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:

SMAŻONY MORSZCZUK W PANIERCE  I SAŁATKĄ Z MANDARYNKAMI

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: średni

 

Składniki:

  • 400 gr morszczuka
  • bułka tarta
  • 1 ząbek czosnku
  • pietruszka
  • sól i pieprz
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • 1 cytryna

 

Sposób przygotowania:

Po oczyszczeniu kroimy morszczuka na kawałki i solimy. Przygotowujemy panierkę: szatkujemy czosnek i pietruszkę, następnie mieszamy je z dużą ilością bułki tartej. Delikatnie solimy i pieprzymy, po czym dobrze mieszamy. W misce mieszamy jajka z sokiem z cytryny. Najpierw wkładamy rybę do jajek, a potem do panierki (upewniając się, że dobrze przylega). Rozgrzewamy dużą ilość oleju słonecznikowego i smażymy w nim rybę.

Sałatka: 

Rzodkiewki kroimy w plasterki, mieszamy z cząstkami mandarynki, pozostałą natką, pieprzem, oliwą i sokiem z połówki cytryny.

 

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (114 głosów, średnia: 4,75 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. mama_kazala  3 marca 2016 11:24

    manadrynki???
    to brzmi dobrze ! 😀

    Odpowiedz
  2. paulaalfc  3 marca 2016 11:39

    Uwielbiam ryby pod każdą postacią.

    Odpowiedz
  3. vipala  3 marca 2016 11:41

    Przepis trafiony w mój gust! Dobrze, że pamiętacie też o innych rybkach, nie tylko ten łosoś, ewentualnie dorsz. Pyszna jest też miruna.

    Odpowiedz
  4. xtina120  3 marca 2016 11:43

    Ja bym odjęła mandarynki 😉 Jakoś mi tutaj nie pasują, ryba + mandarynki to zestaw zdecydowanie nie dla mnie. Jakoś nie wyobrażam sobie mięsa czy też ryby z owocami 😉 nie lubię takich połączeń.

    Odpowiedz
  5. martucha180  3 marca 2016 12:00

    Akurat dziś kupiłam rzodkiewkę…

    Odpowiedz
  6. Melrose  3 marca 2016 12:25

    Odważne połączenie ryby z owocami, jednak jestem pewna, że te smaki do siebie pasują i razem to smakuje pysznie! 😉 Chętnie wypróbuję przepis bo uwielbiam ryby.

    Odpowiedz
  7. bbo  3 marca 2016 12:29

    Bardzo lubię ryby pod każdą postacią. Lekkie i łatwe danie,. W sam raz na moje zdolności i chęci kulinarne.

    Odpowiedz
  8. Żanett  3 marca 2016 15:04

    Najpierw zjem rybkę, a mandarynki na deser. Później troszkę 🙂

    Odpowiedz
  9. joanna252  3 marca 2016 15:51

    Ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
  10. Wusia  3 marca 2016 16:36

    Ja -sokiem z cytryny skrapiam rybę , a nie dodaję do panierki. Ciekawym pomysłem jest natomiast dodanie natki pietruszki i czosnku do panierki.Sałatka oryginalna , ale nie w moim guście.

    Odpowiedz
  11. Patriszia  3 marca 2016 22:44

    Przepis idealny, szybkie i łatwe danie 🙂 Bardzo lubię ryby chociaż morszczuka jeszcze nie jadłam. Kiedyś wypróbuję ten przepis 🙂

    Odpowiedz
  12. lilkawodna  4 marca 2016 08:30

    Ciekawy przepis. Na pewno szybki. Trochę się obawiam smaku mandarynki z ryba ale na pewno jest to przemyślane połączenie i musi być smaczne. Na pewno wypróbuje ten przepis w najbliższej przyszłości.

    Odpowiedz
  13. AnnStyl  5 marca 2016 19:48

    EH,zjadłoby się tego morszczuka, oj zjadło. Ciekawa propozycja i brzmi apetycznie. Kocham ryby i mogę jeść je bez ograniczeń.Oczywiście nie wszystkie lubię, ale tego morszczuka bym wciągnęła i to migiem. Przyznam, że nie dodaję cytryny do jajek tylko moczę rybę wcześniej w soku ze świeżej cytryny. Tyle, że używam tylko świeżych ryb morskich do przyrządzania potraw.

    Odpowiedz
  14. efffciaa  7 marca 2016 13:23

    Uwielbiam rybki w każdej postaci , chociaż w tym wykonaniu morszczuka jeszcze nie jadłam , muszę podsunąć przepis „szefowi kuchni” – u nas ryby mężuś gotuje 🙂

    Odpowiedz
  15. Aneta  8 marca 2016 13:18

    Rzadko w sumie jadam ryby, muszę je bardziej włączyć do swojej diety. Mandarynki za to uwielbiam i mogłabym jeść je garściami, więc może upiekę dwie pieczenie na jednym ogniu 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany