Smażony morszczuk w panierce z sałatką z mandarynkami
Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:
SMAŻONY MORSZCZUK W PANIERCE I SAŁATKĄ Z MANDARYNKAMI
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: średni
Składniki:
- 400 gr morszczuka
- bułka tarta
- 1 ząbek czosnku
- pietruszka
- sól i pieprz
- 2 jajka
- olej do smażenia
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
Po oczyszczeniu kroimy morszczuka na kawałki i solimy. Przygotowujemy panierkę: szatkujemy czosnek i pietruszkę, następnie mieszamy je z dużą ilością bułki tartej. Delikatnie solimy i pieprzymy, po czym dobrze mieszamy. W misce mieszamy jajka z sokiem z cytryny. Najpierw wkładamy rybę do jajek, a potem do panierki (upewniając się, że dobrze przylega). Rozgrzewamy dużą ilość oleju słonecznikowego i smażymy w nim rybę.
Sałatka:
Rzodkiewki kroimy w plasterki, mieszamy z cząstkami mandarynki, pozostałą natką, pieprzem, oliwą i sokiem z połówki cytryny.
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl