Smażony łosoś z wesołą salsą z mango
Smażony łosoś z wesołą salsą z mango to przepis Rezy Mahammada programu „Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy” nadawanego na kanale Polsat Food Network.
Składniki na danie: Smażony łosoś z wesołą salsą
- 6x220g fileta z łososia norweskiego ze skórą
- szczypta płatków chilli do każdego fileta
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek do smażenia
Mango salsa:
- 2 dojrzałe owoce mango pokrojone w kostkę
- 1 czerwona cebula porządnie posiekana
- czerwone papryczki chilli posiekane bez pestek
- 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry
- skórka z jednej limonki i sok z 2 limonek
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- By zrobić salsę, wrzuć wszystkie składniki do miski i wymieszaj. Odstaw na bok.
- Przypraw filety solą i płatkami chilli.
- Porządnie rozgrzej dużą patelnię z grubym dnem
- Dodaj oliwę i usmaż partiami filety. 2 minuty na stronę bez skóry i 3 minuty na stronę ze skórą. Skórka ma być fajnie chrupiąca.
- Zdejmij z patelni i serwuj na talerzu. Na górę dodaj salsę i zieleninę, na jaką tylko masz ochotę.