Smażone steki z tuńczyka z dżemem z chili

Smażone-stekii_2

Składniki na: Smażone steki z tuńczyka

  • 2 łyżki sosu marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 4 steki z tuńczyka po 150 g
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 150 g rukoli

Składniki na dżem z chili:

  • 2 cebulki dymki grubo posiekane
  • 1 ząbek czosnku grubo posiekany
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • sok wyciśnięty z limonki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman Less Salt
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki nasion sezamu

 

 

Sposób przygotowania:

Wlać sos marynatę Teriyaki Kikkoman do niewykonanego z metalu naczynia, dodać steki z tuńczyka i odstawić na 20 minut aby smaki się przeniknęły.

Podczas gdy tuńczyk się marynuje przygotować dżem z chili: umieścić chili, cebulę dymkę, czosnek, kolendrę, sok z limonki w robocie kuchennym lub blenderze i zmiksować aż składniki dobrze się wymieszają. Na patelni rozgrzać cukier, wodę, sos sojowy Kikkoman Less Salt i olej sezamowy aż zaczną wrzeć, po czym wmieszać zmiksowane chili i dodać ziarenka sezamu. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.

Rozgrzać olej na gorącej patelni lub w woku, smażyć tuńczyka przez 1-2 minuty z każdej strony. Pokroić tuńczyka w dość cienkie plastry, serwować ułożone na rukoli i dżemie z chili.

Dżem z chili może być przygotowany wcześniej i przechowywany w lodówce do tygodnia. Jeśli używamy wcześniej przygotowanego dżemu przed podaniem podgrzać w mikrofalówce przez 30 sekund.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (168 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  29 lutego 2016 10:17

    Naprawdę oryginalne połączenie składników. A ten dżem z chili totalnie mnie zaskoczył. Raczej nie spróbuję takiego dżemu, bo dżem powinien być słodki, a nie piekielnie ostry.

    Odpowiedz
  2. bbo  29 lutego 2016 12:23

    Z sosem chili by mnie nie zdziwiło, ale określenie „z dżemem chili” już budzi ciekawość. Lubię takie kompozycje, ale trochę się obawiam, ze ta ostrość jednak może być nie dla mnie 🙂

    Odpowiedz
  3. Żanett  29 lutego 2016 12:57

    Raczej nie dla mnie takie połączenie.

    Odpowiedz
  4. Melrose  29 lutego 2016 15:37

    Jestem pod wrażeniem tego przepisu, żeby jeść rybę w postaci smażonych steków. Do tego ten oryginalny dżem z chili. Na pewno te smaki się pysznie komponują 🙂

    Odpowiedz
  5. Wusia  29 lutego 2016 17:22

    A dlaczego w zestawieniu składników dżemu brakuje sztandarowego chili i ilości potrzebnej do jego sporządzenia?😉
    A tak poważnie to ja też nie użyłabym w tym przepisie nazwy dżem, a raczej sos, bo ryba i dżem może niektórych zrazić .

    Odpowiedz
  6. lilkawodna  29 lutego 2016 19:17

    Oryginalny przepis na rybe. Steki z tuńczyka są bardzo smaczne. Chili też lubię więc takie połączenie dla mnie brzmi kusząco. I nawet mnie nie razi użycie sformułowania dżem z chili :-).

    Odpowiedz
  7. Aneta  1 marca 2016 14:23

    Ostatnio tuńczyk coś mi nie pasuje, mój chłopak znowuż nie lubi totalnie, więc raczej nie wypróbuję tego przepisu w swojej kuchni. Co nie zmienia faktu, że jest bardzo ciekawy 🙂

    Odpowiedz
  8. Patriszia  27 marca 2016 19:50

    To danie wygląda fenomenalnie ! 🙂 Co prawda za tuńczykiem jakoś nie przepadam, ale może akurat w formie steków by mi posmakował. Poza tym bardzo lubię ostre potrawy 🙂

    Odpowiedz
  9. efffciaa  3 kwietnia 2016 21:46

    Tuńczyk jest jedną z moich ulubionych ryb , zaraz obok łososia i szczupaka . Jadłam tuńczyka w wielu odsłonach , ale jeszcze nie w takiej , może podsunę mojemu osobistemu kucharzowi przepis i sprobuję ? 🙂

    Odpowiedz
  10. danka8080  31 lipca 2016 00:53

    Wygląda super smakowicie, uwielbiam tuńczyka, muszę się skusić na zrobienie tego dania 🙂

    Odpowiedz
  11. luna341  31 lipca 2016 19:05

    Tuńczyk dzem i chilli -ciekawe połączenie smakow

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany