Smażone kuleczki z makaronu spaghetti z mozzarellą i sosem pomidorowym na zimno

lubella_smazone_kuleczki_z_makaronu

Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: średni

Składniki na danie: Smażone kuleczki z makaronu spaghetti z mozzarellą i sosem pomidorowym

  • Makaron Lubella Spaghetti Pełne Ziarno 400g
  • Mozzarella w małych kulkach 400g
  • 4 jaja
  • 5 filecików anchois
  • Bułka tarta 200g
  • Pomidory pelati 2 małe puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • Bazylia 50 g
  • Sól, pieprz , cukier
  • Olej do smażenia
lubella_smazone_kuleczki_z_makaronu_1

składniki

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta a następnie lekko go studzimy.
  2. Każdą kuleczkę sera owijamy kilkakrotnie nitkami makaronu. Następnie obtaczamy je w jajku, bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu.
  3. Pomidory, czosnek, anchois, bazylię oraz pozostałe przyprawy łączymy ze sobą za pomocą blendera ręcznego na jednolitą masę. Tak przygotowany sos podajemy do kuleczek, najlepiej w oddzielnym naczynku.

Autor przepisu: Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny, szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (317 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  18 listopada 2016 10:36

    Ciekawe danie, może wypróbuję niebawem 🙂

    Odpowiedz
  2. Jaworka  20 listopada 2016 21:18

    Najgorzej to chyba owinąć makaronem te kuleczki aby się nie rozleciało to wszystko w rękach bo smakowo na pewno bardzo pyszne wypróbuję

    Odpowiedz
  3. AnnStyl  28 grudnia 2016 18:18

    Wyglądają wybornie te chrupiące rumiane kuleczki i tak też zapewne smakują. Przyznam się, że nie wpadłabym na taki ciekawy pomysł z owijaniem makaronem. A jak widać danie wyszło super. Lubie podpiekany na patelni makaron i wszelkie chrupiące podpiekane dania, więc i to danie z pewnością by mi zasmakowało. Będę musiała koniecznie je wypróbować. Zwłaszcza, że w sumie można coś innego w środku zawinąć.

    Odpowiedz
  4. marcia7  6 stycznia 2017 11:50

    świetny pomysł, oryginalne

    Odpowiedz
  5. efffciaa  11 maja 2017 14:45

    Ciekawy przepis , chociaż samo smażenie dostarcza nam więcej tłuszczu do organizmu niż ta sama potrawa w wersji bez smażenia . No nie wiem czy bym się zdecydowała .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany