Smażone kuleczki z makaronu spaghetti z mozzarellą i sosem pomidorowym na zimno
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: średni
Składniki na danie: Smażone kuleczki z makaronu spaghetti z mozzarellą i sosem pomidorowym
- Makaron Lubella Spaghetti Pełne Ziarno 400g
- Mozzarella w małych kulkach 400g
- 4 jaja
- 5 filecików anchois
- Bułka tarta 200g
- Pomidory pelati 2 małe puszki
- 2 ząbki czosnku
- Bazylia 50 g
- Sól, pieprz , cukier
- Olej do smażenia

składniki
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy wg zaleceń producenta a następnie lekko go studzimy.
- Każdą kuleczkę sera owijamy kilkakrotnie nitkami makaronu. Następnie obtaczamy je w jajku, bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu.
- Pomidory, czosnek, anchois, bazylię oraz pozostałe przyprawy łączymy ze sobą za pomocą blendera ręcznego na jednolitą masę. Tak przygotowany sos podajemy do kuleczek, najlepiej w oddzielnym naczynku.
Autor przepisu: Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny, szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef.
Komentarze
Ciekawe danie, może wypróbuję niebawem 🙂
Najgorzej to chyba owinąć makaronem te kuleczki aby się nie rozleciało to wszystko w rękach bo smakowo na pewno bardzo pyszne wypróbuję
Wyglądają wybornie te chrupiące rumiane kuleczki i tak też zapewne smakują. Przyznam się, że nie wpadłabym na taki ciekawy pomysł z owijaniem makaronem. A jak widać danie wyszło super. Lubie podpiekany na patelni makaron i wszelkie chrupiące podpiekane dania, więc i to danie z pewnością by mi zasmakowało. Będę musiała koniecznie je wypróbować. Zwłaszcza, że w sumie można coś innego w środku zawinąć.
świetny pomysł, oryginalne
Ciekawy przepis , chociaż samo smażenie dostarcza nam więcej tłuszczu do organizmu niż ta sama potrawa w wersji bez smażenia . No nie wiem czy bym się zdecydowała .