Smażona wędzona mozzarella z ricottą w panierce
Przepis: Smażona wędzona mozzarella z ricottą w panierce autorstwa Giady De Laurentiis z programu emitowanego na Polsat Food Network
Składniki
- 350g świeżej ricotty z tłustego mleka
- 350g posiekanej wędzonej mozzarelli
- 1/4 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 120g panko (japońska bułka tarta)
- 3 duże jajka
- 75g zwykłej mąki
- Olej roślinny do smażenia
- 1 łyżka stołowa świeżo posiekanych liści tymianku
Sos balsamiczny:
- 90ml octu balsamicznego
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 2 łyżki stołowe musztardy dijon
- 1 łyżka stołowa miodu
- 90ml oleju z oliwek extra-virgin
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Jak przyrządzić
- Wyłóż tackę piekarnika papierem do pieczenia.
- W małej misce połącz ricottę, wędzoną mozzarellę, sól i pieprz. Do oddzielnej miski wsyp panko. W trzeciej misce delikatnie ubij jajka a do czwartej miski wsyp mąkę.
- Połącz kulę ukształtowaną z 1 ½ z łyżki stołowej sera z mąką i obtocz ją. Przełóż kulę do jajek i również obtocz. Następnie zanurz kulę w panko i również obtocz. Przenieś kulę na tackę do pieczenia. Kontynuuj do wyczerpania zapasu sera.
- W tym czasie podgrzej 8cm oleju roślinnego na dużej patelni do 180°C. Usmaż kule partiami, uważając aby nie umieścić zbyt wielu na patelni. Smaż do uzyskania złotawego koloru, około 1 do 2 minut. Zdejmij z patelni i odsącz na ręczniku papierowym.
- Posyp tymiankiem i podawaj na ciepło z sosem balsamicznym.
Sos balsamiczny:
- Połącz ocet, sok cytrynowy, musztardę oraz miód w mikserze. Miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Podczas miksowania równomiernie dodawaj olej.
- Przypraw solą i pieprzem i podawaj w małej misce z smażonym serem w panierce.
Więcej propozycji na smakowite dania można znaleźć w programach emitowanych na Polsat Food Network