Smażona wędzona mozzarella z ricottą w panierce

Smażona wędzona mozzarellaPrzepis: Smażona wędzona mozzarella z ricottą w panierce autorstwa Giady De Laurentiis z programu emitowanego na Polsat Food Network

Składniki

  • 350g świeżej ricotty z tłustego mleka
  • 350g posiekanej wędzonej mozzarelli
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 120g panko (japońska bułka tarta)
  • 3 duże jajka
  • 75g zwykłej mąki
  • Olej roślinny do smażenia
  • 1 łyżka stołowa świeżo posiekanych liści tymianku

Sos balsamiczny:

  • 90ml octu balsamicznego
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 2 łyżki stołowe musztardy dijon
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 90ml oleju z oliwek extra-virgin
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Jak przyrządzić

  1. Wyłóż tackę piekarnika papierem do pieczenia.
  2. W małej misce połącz ricottę, wędzoną mozzarellę, sól i pieprz. Do oddzielnej miski wsyp panko. W trzeciej misce delikatnie ubij jajka a do czwartej miski wsyp mąkę.
  3. Połącz kulę ukształtowaną z 1 ½  z łyżki stołowej sera z mąką i obtocz ją. Przełóż kulę do jajek i również obtocz. Następnie zanurz kulę w panko i również obtocz. Przenieś kulę na tackę do pieczenia. Kontynuuj do wyczerpania zapasu sera.
  4. W tym czasie podgrzej 8cm oleju roślinnego na dużej patelni do 180°C. Usmaż kule partiami, uważając aby nie umieścić zbyt wielu na patelni. Smaż do uzyskania złotawego koloru, około 1 do 2 minut. Zdejmij z patelni i odsącz na ręczniku papierowym.
  5. Posyp tymiankiem i podawaj na ciepło z sosem balsamicznym.

Sos balsamiczny:

  1. Połącz ocet, sok cytrynowy, musztardę oraz miód w mikserze. Miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Podczas miksowania równomiernie dodawaj olej.
  2. Przypraw solą i pieprzem i podawaj w małej misce z smażonym serem w panierce.

 

Więcej propozycji na smakowite dania  można znaleźć w  programach emitowanych na Polsat Food Network

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (171 głosów, średnia: 4,73 z 5)
loading... zapisuję głos...