Smaki Sri Lanki. Egzotyczne drinki z herbatą
Sri Lanka znana jest z wielu przypraw oraz soczystych i słodkich owoców. Największym bogactwem wyspy są jednak najczystsze na świecie plantacje herbaty! Jeśli szukasz inspiracji na wakacyjne drinki – koniecznie spróbuj napojów z aromantycznym naparem! Z pewnością ich smak przeniesie Cię w malownicze miejsca, w tym… piękne lankijskie plaże! Oto egzotyczne drinki z herbatą!
Egzotyczne drinki z herbatą
Drinki na bazie aromatycznej herbaty są doskonałym pomysłem na lato. Lekkie, orzeźwiające, z dodatkiem słodkich owoców … to zdecydowanie smak wakacji. Oto przepisy na herbaciane drinki skomponowane na bazie ingredientów charakterystycznych dla rajskiej wyspy, czyli Sri Lanki.
Mrożona herbata z mango
Mango to najpopularniejszy owoc na Sri Lance. Lankijskie słońce sprawia, że jest niezwykle słodki i soczysty. Oczywiście te zakupione w naszym kraju również doskonale nadają się do przygotowania aromatycznego drinka!
Składniki: herbata (np. Akbar Pure Ceylon), mango, rum, kostki lodu
Przygotowanie: Herbatę parzymy przez 3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia. Mango obieramy i pozbawiamy pestki. Połowę kroimy w grubą kostkę, a połowę blendujemy. Kiedy herbata ostygnie mieszamy ją ze zblendowanym mango i odpowiednią dla nas ilością rumu. Dodajemy pokrojony owoc i kostki lodu.
Long Island Tea
Herbata jest najpopularniejszym napojem na Sri Lance. Jeśli dodamy do niej kostki lodu, limonki oraz cukier trzcinowy, to otrzymamy orzeźwiającego drinka idealnego na upalny dzień.
Składniki: herbata (np. Akbar Pure Ceylon), limonka, 20 ml wódki, 20 ml rumu, 20 ml tequili, cukier trzcinowy, kostki lodu
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez ok. 3 minuty, słodzimy ją cukrem trzcinowym i odstawiamy do schłodzenia. Do wysokiej szklanki wrzucamy pokrojone na kawałki limonki, kotki lodu, wlewamy alkohole i dopełniamy schłodzoną herbatą.
Drink z marakują
Marakuja, zwana inaczej passion fruit, to owoc o niezwykłym smaku. Jednocześnie kwaśny i słodki, intensywnie orzeźwiający. Warto zasmakować w napoju na bazie marakui.
Składniki: herbata (np. Akbar Pure Ceylon), marakuja, wódka, liście mięty
Przygotowanie: Herbatę parzymy przez ok. 3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia. Marakuję przekrawamy na pół i łyżeczką przekładamy miąższ do szklanki. Dodajemy wódkę i zalewamy zimną herbatą. Zdobimy liśćmi mięty.