Smak zbóż w diecie maluszka – wybieramy pierwsze kaszki dla niemowląt

Opracowany przez ekspertów schemat żywienia niemowląt wskazuje, że rodzice mogą rozszerzać dietę swojego dziecka o nowe produkty od momentu, w którym ich pociecha ukończy 4 miesiąc życia. Wśród pierwszych nowości znajdą się warzywa oraz owoce, a następnie także kaszki dla niemowląt. Co warto wiedzieć na temat pierwszych zbożowych przysmaków w diecie maluszka?

pierwsze kaszki dla niemowląt

 

Schemat żywienia niemowląt a rozszerzanie diety maluszka

Sekcja Żywieniowa Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci stworzyła schemat żywienia niemowląt, który może stanowić wsparcie dla rodziców, chcących bezpiecznie i prawidłowo włączyć do jadłospisu pociechy nowe produkty. Wskazano w nim, że rozszerzenie diety powinno rozpoczynać się w 5-6 miesiącu życia dziecka. Zwykle rodzice sięgają wówczas po gotowane i miksowane warzywa, a następnie ich pociechy poznają smak owoców. Gdy maluszek zaakceptuje smak pierwszych nowości, można rozpocząć urozmaicanie jego menu o produkty zbożowe – pierwsze kleiki i kaszki.

Początek urozmaicania dziecięcej diety to czas, gdy całkowicie zrozumiałe jest podawanie dzieciom pokarmów o gładkiej konsystencji. Maluszek, który dotychczas pił tylko mleko, nie ma jeszcze umiejętności pozwalających na gryzienie i żucie stałych pokarmów, podawane mu produkty będzie więc rozdrabniać tylko językiem. Kleiki i kaszki dla niemowląt, podobnie jak inne produkty uzupełniające, powinny pojawić się w dziecięcym menu nie wcześniej niż po ukończeniu przez maluszka 4 miesiąca życia.

Rozszerzanie diety to ważny etap w życiu każdego dziecka. Od wyborów poczynionych na tym etapie przez rodziców zależą w dużej mierze także późniejsze nawyki żywieniowe dziecka. To, jak przeprowadzone zostało rozszerzanie diety może oddziaływać nawet na życie dorosłego człowieka. Ważne jest więc, że to rodzic decyduje o tym, co pojawi się na talerzu czy w miseczce dziecka, ale ono samo podejmuje decyzję, co i w jakich ilościach zje.

 

Poznajemy świat zbóż – pierwsze kaszki dla niemowląt

Zboża są znane i cenione w naszej kuchni od lat. Odgrywają ważną rolę również w diecie małego człowieka, ponieważ dostarczają do organizmu dziecka wielu cennych składników. Są źródłem węglowodanów złożonych, przede wszystkim skrobi, zapewniają energię, która spełnia potrzeby rozwijającego się maluszka. Dzięki ziarnom zbóż, z których przygotowywane są zbożowe kaszki dla niemowląt, maluszek otrzymuje błonnik pokarmowy, białka roślinne oraz witaminy i składniki mineralne, w tym żelazo.

Nie oznacza to jednak wcale, że pociecha gotowa jest na kasze znane nam z dorosłego stołu – wybierajmy takie produkty, które powstały z myślą o niemowlętach na określonym etapie życia. Decydując się na kaszki Nestle rodzice mogą mieć pewność, że wybierają produkt dopasowany do potrzeb najmłodszych.

 

Co z tym glutenem?

Wielu rodziców zastanawia się, czy kaszki dla niemowląt to dobry sposób, aby włączyć do niemowlęcej diety gluten. Jest to roślinne białko, jakie znajdziemy w niektórych zbożach, takich jak pszenica, jęczmień czy żyto. Zaleca się, aby gluten wprowadzić do jadłospisu maluszka najpóźniej do 12 miesiąca życia oraz – podobnie, jak w przypadku włączania do menu maluszka każdego innego produktu – uważnie śledzić reakcje pociechy związane z rozszerzaniem jej diety.

Kaszki i kleiki odpowiednio dobrane do wieku i potrzeb żywieniowych dziecka mogą ułatwić rodzicom rozszerzanie diety niemowlęcia o nowe składniki. Będą także wartościowym źródłem energii niezbędnej dla właściwego rozwoju i aktywności dziecka.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (29 głosów, średnia: 4,83 z 5)
zapisuję głos...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany