Smaczne przepisy na mrożony jogurt
Mrożony jogurt jest bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny! Jak go zrobić?
Mrożony jogurt to połączenie zdrowego produktu mlecznego i lodów. Deser jest smaczny, zdrowy oraz kolorowy. Idealnie sprawdzi się w upalne dni. Oto najlepsze przepisy na mrożony jogurt!
Przepisy na mrożony jogurt
Jogurt to jeden z najzdrowszych produktów mlecznych. Zawiera sporą ilość witamin i minerałów. Pasuje do wielu posiłków. Świetnie łączy się z owocami, miodem, a nawet czekoladą. Na jego bazie można stworzyć pyszny, mrożony deser! Jak go przyrządzić? Podpowiadamy! Oto najsmaczniejsze przepisy na jogurtowe lody!
Bananowo-orzechowy jogurt mrożony
Składniki: 400 g gęstego jogurtu naturalnego, 2 dojrzałe banany, 200 g orzechów ziemnych lub 3-4 łyżki masła orzechowego
Przygotowanie: Składniki wrzucić do miksera. Zmiksować, masę przełożyć do pudełka i wstawić do zamrażalnika. Kiedy masa zacznie zamarzać, jeszcze raz ją zblendować. Powtórzyć czynność 3-4 razy, by deser był delikatny i kremowy. Podawać w towarzystwie świeżych owoców sezonowych.
Mrożony jogurt cytrynowy
Składniki: 350 g jogurtu, 100 g śmietany, 50 g cukru, 2 cytryny, 2 gałązki mięty
Przygotowanie: Rozpuścić cukier z 3 łyżkami wody w małym rondlu, aż powstanie syrop. Cytryny sparzyć. Wycisnąć sok i odmierzyć 75 ml. Zostawić skórkę po wyciśniętych cytrynach. Miętę posiekać. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, dodać syrop. Ubić mikserem na sztywny krem. Przełożyć do plastikowego pojemnika. Mieszać co 30 minut przez 3-4 godziny. Udekorować przed podaniem skórką cytrynową i listkami mięty.
Czekoladowy jogurt mrożony
Składniki: 1 szklanka jogurtu greckiego, ½ szklanki śmietanki, 4 łyżki esencji czekoladowej, 3 łyżki orzechów, 1 łyżka skrobi kukurydzianej, 2 łyżki brandy, 3 łyżki stewii
Przygotowanie: Zmieszać składniki, dodać esencję czekoladową, skrobię i brandy. Wymieszać. Przelać masę do foremek i przed przykryciem pokrywką, wyłożyć warstwą papieru śniadaniowego. Włożyć do zamrażarki na 4-5 godzin. Wyjąć i udekorować orzechami.
Mrożony jogurt malinowy
Składniki: 400 ml gęstego jogurtu (np. bałkańskiego), 2 łyżki cukru pudru, ½ kg malin
Przygotowanie: Do blendera wrzucić schłodzony jogurt, cukier i zmrożone owoce. Dobrze zmiksować wszystko. Podawać zaraz po przyrządzeniu. Można udekorować owocami, pokruszonymi ciastkami, czekoladą.
Truskawkowo-bananowy jogurt mrożony
Składniki: 1 ¼ szklanki truskawek, 1 banan, 1 szklanka jogurtu greckiego, ¼ szklanki wody, 1 łyżka lekkiej bezsmakowej żelatyny, 1 łyżka mleka skondensowanego, 2 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie: Zamrozić pokrojone w plasterki owoce (12 h). Przygotować żelatynę. Do zamrożonych owoców dodać jogurt, skondensowane mleko i żelatynę. Wymieszać. Przelać do formy, chłodzić w zamrażarce 2 godziny. Po wyjęciu udekorować truskawkami oraz orzeszkami.
Smacznego!