Smaczne przekąski na piknik – niezbędnik wiosennego koszyka
Przedstawiamy Wam niezbędnik wiosennego koszyka piknikowego. Wiosna sprzyja wypadom za miasto z rodziną i przyjaciółmi. Poza dobrym nastrojem warto zaopatrzyć się w smaczne przekąski na piknik , którymi możemy się zajadać podczas rozmów i w przerwach pomiędzy zabawą.
Zobacz także: Podpowiadamy jak zorganizować rodzinny piknik
Wprawdzie niektórym piknikowanie może kojarzyć się wyłącznie z grillowaniem, a to z kolei ze smażonymi kiełbaskami czy karkówką, to jednak wybór przekąsek niekoniecznie musi się ograniczać tylko do tych mięsnych. Warto przygotować się w domu do piknikowego wypadu, by ograniczyć nieco spożywanie ciężkich mięs z grilla. Co więc ze sobą zabrać?
Smaczne przekąski na piknik – Alternatywy dla kanapek
Podstawą piknikowego prowiantu są dla wielu kanapki, które wobec dużego wyboru warzyw i owoców w tym okresie roku, mogą być różnorodnie urozmaicane. Warto natomiast sięgnąć po ciasto francuskie, dzięki któremu można stworzyć ciekawe alternatywy dla tradycyjnych kanapek.
Wedle uznania, w ciasto zawijamy parówki lub kabanosy (mogą być mniejsze kawałki), możemy również dodać plaster sera żółtego, szynki, czy pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Ciasto z wierzchu smarujemy jajkiem, aby lepiej się zarumieniło, po czym zostawiamy je w piekarniku na około 15 minut.
Podobnie jak z ciastem francuskim, wiele możliwości daje nam tortilla, lecz w tym przypadku przygotowujemy przekąski na zimno. Na początku należy przygotować zawartość przekąski, którym może być chociażby twarożek o kremowej egzystencji. Można kupić go gotowego ze sklepu, lub przygotować samemu, co nie powinno zająć więcej niż 10 minut. Twarożek rozsmarowujemy na tortilli, tę zawijamy, po czym możemy ją pokroić na mniejsze, wygodniejsze kawałki.
Polecamy również: Czego potrzebujemy, by zorganizować doskonały piknik?
Smaczne przekąski na piknik – Coś na słodko
Po przekąskach słonych zazwyczaj przychodzi ochota na przekąski słodkie, dlatego w takie również warto się zaopatrzyć pakując koszyk z prowiantem na plenerową wyprawę. Najszybszym rozwiązaniem jest zakup gotowych, kruchych przekąsek. Możemy postawić np. na słomki ptysiowe z cukrem, amonki z cynamonem lub ciastka francuskie z marmoladą. My polecamy te marki Brześć, które pozbawione są konserwantów. Możemy znaleźć je w wielu sklepach, a ostatnio również w Biedronce.
Bardziej ambitni mogą upiec własne ciasta, których przygotowanie, włącznie z pieczeniem, trwa zazwyczaj do dwóch godzin. Do popularnych propozycji należy ciasto jagodowe oraz placki na słodko z jabłkami posypane cukrem pudrem. Proste w przygotowaniu są również muffinki, których różny rodzaj można upiec wedle uznania.
Ciekawym pomysłem są owocowe szaszłyki. Na patyk nakłuwamy kawałki pomarańczy, gruszek, jabłek, bananów, winogron i kiwi. Owoce skropione cytryną zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ciepłe szaszłyki możemy podawać polane jogurtem naturalnym lub słodkim sosem, np. waniliowym.
Ostatnim komponentem piknikowego koszyka są napoje. W tym przypadku dobrze sprawdzają się smoothie, a więc świeże, owocowe koktajle przygotowywane w blenderze. Do pojemnika wrzucamy dowolne owoce, kostki lodu, odrobinę cukru lub miodu do smaku i wszystko razem blendujemy.
Z tak zaopatrzonym koszykiem nikt podczas pikniku nie musi się martwić o uczucie głodu…