Bakłażan z makaronem – smaczne danie na ciepło!

Baklazan z makarone fot. Miedzybrodzki Makaron

Bakłażan z makaronem

Bakłażan nie jedno ma imię. Idealnie sprawdza się jako dodatek do głównych dań, ale również może spełniać funkcję głównego składnika. Świetny do sałatek i przekąsek. Pieczony, grillowany i smażony. My przedstawiamy własny sposób na jego przygotowanie.

Składniki:

  • Makaron gwiazdka – 250g
  • Bakłażan – 3 szt.
  • Cebula – 2 szt.
  • Masło – 3 łyżki
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie:

Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Bakłażany przekrajamy wzdłuż, z 3ch wydrążamy środki. Wszystkie środki i jedną połówkę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z cebulą. Dokładamy makaron i pokrojony czosnek. Całość doprawiamy do smaku. Tak przygotowany farsz wkładamy do wydrążonych połówek bakłażana i pieczemy na blaszce w 180st.C przez ok 30 minut.

Przepis poleca: firma Międzybrodzki Makaron
Przepis przygotował: Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (211 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...