Bakłażan z makaronem – smaczne danie na ciepło!
Bakłażan z makaronem
Bakłażan nie jedno ma imię. Idealnie sprawdza się jako dodatek do głównych dań, ale również może spełniać funkcję głównego składnika. Świetny do sałatek i przekąsek. Pieczony, grillowany i smażony. My przedstawiamy własny sposób na jego przygotowanie.
Składniki:
- Makaron gwiazdka – 250g
- Bakłażan – 3 szt.
- Cebula – 2 szt.
- Masło – 3 łyżki
- Czosnek – 4 ząbki
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Bakłażany przekrajamy wzdłuż, z 3ch wydrążamy środki. Wszystkie środki i jedną połówkę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z cebulą. Dokładamy makaron i pokrojony czosnek. Całość doprawiamy do smaku. Tak przygotowany farsz wkładamy do wydrążonych połówek bakłażana i pieczemy na blaszce w 180st.C przez ok 30 minut.
Przepis poleca: firma Międzybrodzki Makaron
Przepis przygotował: Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka