Smaczna kuchnia bez laktozy

Niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania bez szklanki mleka, albo obiadu w wakacje bez mizerii. Inni zaś nie są fanami nabiału i dla nich mógłby on nie istnieć. Jest jeszcze trzecia grupa ludzi – mowa tu o tych, którzy, nawet jeśli chcieliby, to nie mogą mieć nic wspólnego z laktozą.

kuchnia bez laktozy

Choroba górą

Walka z nietolerancją laktozy jest nierówna. Można powiedzieć, że nie można nawet z nią dyskutować. Nietolerancja laktozy, to w końcu nic innego jak zespół objawów pojawiających się po spożyciu laktozy, czyli dwucukru naturalnego, który występuje w mleku i produktach mlecznych. Jest on obecny w pokarmie kobiecym, jak i modyfikowanym mleku dla niemowląt. Oprócz tego zdarza się również, że zaleca się dietę bezmleczną osobom chorym na celiakię (co zmusza chore osoby do wykluczenia z jadłospisu produktów zawierających gluten).

Bez nabiału da się żyć!

Część osób mogłaby powiedzieć, że bez mleka da się żyć. Niektóre produkty mleczne można po prostu pominąć lub zastąpić w części dań. Zapominają oni jednak, że nabiały nie kończą się na mleku, kefirze i jogurtach. Do grona produktów zawierających laktozę należą również sery, a nawet lody. Oprócz tego ludzie nietolerujący laktozy muszą zwracać szczególną uwagę na zakupach. Laktoza może znaleźć się w produktach, po których nawet byśmy się tego nie spodziewali. Przykładowo okazuje się, że pieczywo jest wzbogacone o produkt mleczny w celu brązowienia skórki podczas pieczenia. Dodatkowo nabiał może być zawarty w:

• płatkach śniadaniowych

• zupach w proszku, sosach sałatkowych, koncentratach deserów

• margarynie

• niektórych słodyczach zawierających mleko w proszku (np. wafle przekładane), czekolada mleczna

• koncentratach do przygotowania naleśników, biszkoptów i ciast

• suplementach żywności w proszku

Może być smacznie

Wspomniana mizeria ze świeżych ogórków, jogurt z płatkami, czy budyń czekoladowy. Jak więc radzić sobie w kuchni? – zapytają zwolennicy nabiału, którzy muszą wyzbyć się laktozy. Nic prostszego. Jest wiele zamienników i sposobów na dania, które w dużej składają się z nabiału, bądź bazują na nim. Oto kilka przepisów, które mogą przydać się nie tylko osobą z nietolerancją laktozy.

Budyń czekoladowy

500 ml mleka sojowego, migdałowego, kokosowego lub orzechowego

1-2 łyżki cukru lub cukru waniliowego / 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub miąższ z ½ laski wanilii

2 łyżki gorzkiego kakao/1 żółtko

2 łyżki mąki ziemniaczanej

DODATKI

świeże owoce

owoce w syropie lub konfitura albo dżem

adwokat lub syrop owocowy

karmel

bita śmietana (kokosowa)

bakalie

listki świeżej mięty

 

  1. Z całości mleka odlewamy 1 szklankę (250 ml) i dodajemy do niej cukier, wanilię oraz mąkę, kakao / żółtko, po czym dokładnie mieszamy
  2. Pozostałe mleko gotujemy, a kiedy dojdzie do zagotowania, dolewamy mieszankę ze szklanki i intensywnie mieszamy do momentu ponownego zagotowania
  3. Zmniejszamy ogień i powoli mieszając, czekamy na uzyskanie pożądanej konsystencji
  4. Wlewamy budyń do pucharków i dodajemy do niego ulubione dodatki

 

Kokosowa bita śmietana

1 puszka mleka kokosowego

Cukier puder (do smaku; według uznania)

  1. Pamiętaj, aby przed otwarciem puszki nie potrząsać nią
  2. Otwieramy puszkę i oddzielamy gęstą śmietankę kokosową od przezroczystego, wodnistego płynu (który równie dobrze można później wykorzystać jako składnik masy na ciasto lub dodatek do koktajlu)
  3. Do śmietanki wg uznania dodajemy cukier puder i miksujemy na średnich obrotach miksera przez około 1 – 1,5 minuty.
  4. Zwiększamy obroty miksera i ubijamy kolejne 1 – 1,5 minuty

Tak gotową śmietanę możemy wykorzystać do dekorowania omletów, naleśników, deserów lub ciast. Można ją usztywnić za pomocą agaru lub żelatyny, przez co idealnie będzie nadawać się do przełożenia biszkoptów.

 

Lody bananowe

5 dużych, dojrzałych bananów,

1/3 puszki mleka kokosowego,

1 cukier waniliowy,

  1. Banany obieramy i kroimy w plastry, a następnie mrozimy przez 2 godziny.
  2. Po wyjęciu z zamrażarki miksujemy je z cukrem waniliowym i mlekiem kokosowym.
  3. Dodatkowo można je dosłodzić za pomocą miodu lub syropu z agawy
  4. Następnie odkładamy na kolejne 2 godziny do zamrażarki, mieszając od czasu do czasu
  5. Przepis jest idealną wersją bazową, więc równie dobrze lody mogą mieć całkiem inny smak.

Domowe lody są o niebo lepsze od kupnych. Najlepsze jest to, że dzięki temu przepisowi nie przypominają one wodnistych sorbetów. Świetnie smakują z mrożoną kawą.

 

Najwyraźniej bez laktozy da się żyć i to w dodatku całkiem smacznie. Jak powszechnie wiadomo, kuchnia daje szerokie pole do popisu, więc żadne diety i ograniczenia nie spowodują, że jedzenie będzie niesmaczne. Skłoni to tylko nas do ulepszania przepisów i szukania rozwiązania, dzięki któremu zabronione produkty nie będą odbierały smaku daniu.

SMACZNEGO!

Autor artykułu
Artykuł przygotowała Restauracja Okrasa z Wrocławia specjalizująca się w kuchni polskiej.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (195 głosów, średnia: 4,43 z 5)
loading... zapisuję głos...