Słodziki pod lupą ekspertów

Czy słodziki są bezpieczne? Czy mogą ułatwić odchudzanie? Czy powinni je stosować diabetycy? Jak mogą wpływać na nasze zdrowie i sylwetkę? Eksperci obecni w Granadzie przyjrzeli się najbardziej popularnym opiniom dotyczącym słodzików.

Słodziki a odchudzanie

Osoby, które chcą utrzymać prawidłową wagę powinny zwracać uwagę na tzw. bilans energetyczny spożywanych posiłków i pilnować, by ilość spożywanych kalorii była równoważona z ilością spalanych. Pomoże w tym odpowiednio zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna. W obniżeniu kaloryczności spożywanych posiłków mogą pomóc niskokaloryczne substancje słodzące. Dodatkowo, zdaniem ekspertów, zaspokajają one ważne i naturalne dla każdego człowieka upodobanie do słodkiego smaku. Dr France Bellisle z Institut National de la Recherche Agronomique w Paryżu wyjaśniła, że spożywanie słodyczy, zarówno tych słodzonych cukrem, jak i substancjami słodzącymi – na przykład aspartamem – powoduje u każdego z nas odczuwanie silnej przyjemności. Z tą tylko różnicą, że efekt, jaki wywierają pokarmy słodzone cukrem, jest silniejszy i może utrzymywać się nieco dłużej niż w przypadku produktów słodzonych aspartamem. Dzieje się tak ze względu na to, że niskokaloryczne substancje słodzące nie przyczyniają się do istotnego poposiłkowego wzrostu poziomu glukozy we krwi, jaki wywołuje cukier.

Należy jednak pamiętać, że sztuczne słodziki nie mogą samodzielnie zaspokoić apetytu, ponieważ nie zawierają w ogóle kalorii albo zawierają ich bardzo niewiele. Substancje słodzące są zwykle częścią określonego posiłku i w takiej postaci mogą wywołać u nas poczucie sytości – wyjaśniła dr France Bellisle. Słodziki nie są niczym magiczne guziki, które wystarczy nacisnąć, aby doprowadzić do redukcji wagi. Substancje te mogą jednak pomóc w utracie zbędnych kilogramów, jeśli będą jednym z elementów zdrowej, racjonalnej diety – uzupełniła.

Słodziki w diecie osób chorych na cukrzycę oraz otyłych

Dr Adam Drewnowski, dyrektor Centrum Zdrowego Żywienia z Uniwersytetu w Waszyngtonie w swoich najnowszych badaniach potwierdza, że niskokaloryczne substancje słodzące mogą być efektywnym narzędziem w leczeniu cukrzycy i otyłości.

Zdaniem eksperta z Waszyngtonu, wprowadzenie do diety osób otyłych czy chorych na cukrzycę słodzika jako substytutu cukru, jest tylko jednym z wielu elementów zmian ich sposobu odżywiania, obok zwiększenia spożycia warzyw, pełnoziarnistych produktów oraz tych o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Ludzie, którzy piją niskokaloryczne napoje bezalkoholowe i jedzą pokarmy o obniżonej kaloryczności, są, według badań, bardziej aktywni fizycznie i wykazują duże zaangażowanie w wykonywane ćwiczenia. Dlatego też efekty odchudzania takich osób są lepsze, a także rzadziej następuje u nich ponowny  przyrost masy ciała – wyjaśnił dr Drewnowski.

Słodziki – najlepiej przebadane substancje

Dr Andrew Renwick z Uniwersytetu w Southampton w Wielkiej Brytanii z kolei przyznał, że trudno byłoby w dzisiejszych czasach znaleźć taki element pożywienia, który byłby lepiej przebadany pod kątem bezpieczeństw niż słodziki: Szczególnie dotyczy to najbardziej znanego słodzika – asparatamu. Wciąż się o nim mówi, że może być szkodliwy, tymczasem jest on przecież dopuszczony do użytku w ponad 90 krajach świata. Tak naprawdę, obecnie nie istnieje żaden naukowy dowód, który by wskazywał na to, że słodziki są groźne dla zdrowia – stwierdził dr Andrew Renwick. Wszystko jest kwestią umiaru. Jeśli stosujemy niskokaloryczne substancje słodzące w dozwolonych, bezpiecznych ilościach, to nie musimy się obawiać ich rzekomego negatywnego wpływu na nasze zdrowie.

Źródło informacji: www.seeteners.org

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (145 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  14 października 2013 08:25

    Nie używałam słodzików i nie mam potrzeby,żeby zacząć.

    Odpowiedz
  2. bbo  14 października 2013 21:25

    Namiętnie słodzę herbatę i kawę – tylko wtedy mają dla mnie smak. Kiedyś próbowałam zastąpić cukier słodzikiem i stąd wiem, że jest ohydny w smaku i nie wart wyrzeczeń. Dodam jeszcze, że nie jadam w ogóle słodyczy, cukier w napojach w zupełności mi wystarcza.

    Odpowiedz
  3. martus2833  15 lipca 2015 16:00

    Ja oduczyłam się słodzić kawę i herbatę.

    Odpowiedz
  4. efffciaa  15 kwietnia 2016 12:02

    Nie uznaję słodzików i generalnie oprócz porannej kawy , która musi być mocna i słodka innych napojów nie słodzę w ciągu dnia , herbatę też nauczyłam się pić bez cukru .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany