Słodycze dla dorosłych – przepisy na pyszne słodkości z nutą alkoholu :)
Mamy więc dla Was propozycje deseru z rozgrzewającym alkoholem – TRUFLE Z GRAPPĄ lub TRUFLE Z PIWEM.
TRUFLE Z GRAPPĄ
Składniki :
225 g gorzkiej czekolady, 4 łyżki masła, 50 ml espresso, 50 ml grappy, czarne, naturalne kakao do obtoczenia trufli
Wykonanie:
Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać na gładką masę.
Zdjąć z ognia, dolać espresso i grappę.
Masę schłodzić w lodówce przez trzy godziny a następnie uformować z niej kulki.
Na koniec obtoczyć w kakao.
Najlepiej podawać w koszyczkach z pergaminu.
Przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku.
A teraz wyjaśnienia:
Grappa to włoska wódka z przefermentowanych wytłoków i pestek winogron, przezroczysta, 40-50 % alkoholu, o posmaku owocowym.
Grappę można kupić w Polsce. Ja używam grappy ale myślę, że można ją zastąpić inną wódką owocową np.śliwowicą, palinką, rakiją lub naszym rodzimym bimberkiem pędzonym z owoców. A jeśli i tego nie będzie pod ręką to można dodać zwykłej wódki. Zachecam do eksperymentów alkoholowych. Alkohol musi być, bo wzmacnia smak i konserwuje.Ja swoje trufle trzymam od kilku tygodni w lodówce i cały czas są dobre.
Kąpiel wodna – jak zrobić
Chodzi o to aby rozpuścić czekoladę nie przypalając jej na ogniu. Do garnka wlewamy wodę mniej niż do połowy, na garnku stawiamy miskę z czekoladą i masłem, dno miski nie powinno dotykać wody. Miska powinna być trochę szersza niż średnica garnka i zawisnąc na jego krawedziach. Gdy woda w garnku zagrzeje się, ulatniająca się para rozpuści czekolade. Można mieszać czekoladę w trakcie rozpuszczania.
Pergaminowe koszyczki można kupić w supermarkecie w dziale gospodarstwa domowego (np. Tesco) lub w sklepie z tego typu towarami.
TRUFLE Z PIWEM
Składniki: 250 g gorzkiej czekolady, 100 g masła, 6 łyżek ciemnego piwa, 125 g cukru pudru, 125 g zmielonych migdałów, 30 g drobno posiekanych rodzynek, czarne, naturalne kakao do obtoczenia kulek
Wykonanie:
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, dodać pozostałe składniki.
Wstawić masę na minimum dwie godziny do lodówki.
Uformować kulki, obtoczyć je w kakao.
Umieścić w pergaminowych koszyczkach .
Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.
Autor: keiraa1
Zobacz także przepis na lody dla dorosłych: