Słodko-kwaśna konfitura morelowa – zachowany smak lata

Aksamitne, niezwykle słodkie i soczyste. Morele, bo oczywiście o nich mowa, pod jedwabistą skórką kryją nie tylko niepowtarzalny smak lata, ale również całe bogactwo wartości odżywczych. Sezon na morele w pełni, dlatego też warto to wykorzystać i zatrzymać ich słodycz na dłużej. Konfitura morelowa to doskonały pomysł. Jej przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt zachwycający. Domowa konfitura z moreli idealnie nadaje się, jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów, jogurtów, naleśników. Natomiast słodko-kwaśna jest wspaniała do kurczaka w egzotycznym sosie.

Konfitura morelowa

Składniki:

  • 1 kg moreli (zważonych bez pestek)
  • 350g Cukru białego DIAMANT
  • 1 opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
  • Sok z połowy cytryny (lub z całej, jeśli jest mała)
  • 50 ml octu jabłkowego

Przygotowanie:

Morele pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem białym i Konfitur-Fixem. Włożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty. Przed samym końcem gotowania, dodać sok z cytryny i ocet. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików, natychmiast zamknąć i odwrócić do góry dnem na 5 minut i gotowe. Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (348 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  31 lipca 2013 13:18

    Musi być pyszna ta konfitura.

    Odpowiedz
  2. gusia.  31 lipca 2013 19:12

    Mamy sezon morelowy,a ja myślałam o takiej konfiturze,tylko nie wiem jak w tym się sprawdzi ocet jabłkowy.Tak się zastanawiam,że 50ml do całości to niewiele,więc może,może…

    Odpowiedz
  3. Monika Jurek  19 lipca 2015 23:21

    prosty i szybki i zapewne bardzo smaczny przepisik na konfiturkę morelowa, muszę wypróbować

    Odpowiedz
  4. marcia7  11 sierpnia 2015 20:29

    mniamciu mniamciu

    Odpowiedz
  5. szoszeni  24 marca 2016 15:22

    Zrobiłam i to faktycznie działa.

    Odpowiedz
  6. efffciaa  25 marca 2016 16:43

    Sama jeszcze nigdy nie robiłam żadnych konfitur , ale się nad tym poważnie zastanawiam , ponieważ mam w ogrodzie wiele owoców , których nie jesteśmy w stanie zjeść na świeżo .

    Odpowiedz
  7. kasiadrozdz  6 listopada 2016 22:17

    nie przekonuje mnie

    Odpowiedz
    • kasiadrozdz  6 listopada 2016 22:17

      wolę na słodko

      Odpowiedz
  8. stokrotkapolna  11 listopada 2016 10:23

    Ja też konfitury wolę na słodko.

    Odpowiedz
  9. AnnStyl  28 grudnia 2016 17:42

    Musi być pyszna. Ale raczej nie zrobię. Morele uwielbiam i mogę je jeść bez końca, więc szkoda by mi było je przerabiać na konfitury. Ale, że co roku robię sporo przetworów z innych owoców to nie narzekam. Gdybym miała swoje morele w nadmiarze to pewnie bym wypróbowała ten przepis bo jest ciekawy.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany