Słodko-kwaśna konfitura morelowa – zachowany smak lata
Aksamitne, niezwykle słodkie i soczyste. Morele, bo oczywiście o nich mowa, pod jedwabistą skórką kryją nie tylko niepowtarzalny smak lata, ale również całe bogactwo wartości odżywczych. Sezon na morele w pełni, dlatego też warto to wykorzystać i zatrzymać ich słodycz na dłużej. Konfitura morelowa to doskonały pomysł. Jej przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt zachwycający. Domowa konfitura z moreli idealnie nadaje się, jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów, jogurtów, naleśników. Natomiast słodko-kwaśna jest wspaniała do kurczaka w egzotycznym sosie.
Składniki:
- 1 kg moreli (zważonych bez pestek)
- 350g Cukru białego DIAMANT
- 1 opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
- Sok z połowy cytryny (lub z całej, jeśli jest mała)
- 50 ml octu jabłkowego
Przygotowanie:
Morele pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem białym i Konfitur-Fixem. Włożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty. Przed samym końcem gotowania, dodać sok z cytryny i ocet. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików, natychmiast zamknąć i odwrócić do góry dnem na 5 minut i gotowe. Smacznego!

Nietypowy przepis – konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią
Musi być pyszna ta konfitura.
Mamy sezon morelowy,a ja myślałam o takiej konfiturze,tylko nie wiem jak w tym się sprawdzi ocet jabłkowy.Tak się zastanawiam,że 50ml do całości to niewiele,więc może,może…
prosty i szybki i zapewne bardzo smaczny przepisik na konfiturkę morelowa, muszę wypróbować
mniamciu mniamciu
Zrobiłam i to faktycznie działa.
Sama jeszcze nigdy nie robiłam żadnych konfitur , ale się nad tym poważnie zastanawiam , ponieważ mam w ogrodzie wiele owoców , których nie jesteśmy w stanie zjeść na świeżo .
nie przekonuje mnie
wolę na słodko
Ja też konfitury wolę na słodko.
Musi być pyszna. Ale raczej nie zrobię. Morele uwielbiam i mogę je jeść bez końca, więc szkoda by mi było je przerabiać na konfitury. Ale, że co roku robię sporo przetworów z innych owoców to nie narzekam. Gdybym miała swoje morele w nadmiarze to pewnie bym wypróbowała ten przepis bo jest ciekawy.