Słodko-kwaśna konfitura morelowa – zachowany smak lata
Aksamitne, niezwykle słodkie i soczyste. Morele, bo oczywiście o nich mowa, pod jedwabistą skórką kryją nie tylko niepowtarzalny smak lata, ale również całe bogactwo wartości odżywczych. Sezon na morele w pełni, dlatego też warto to wykorzystać i zatrzymać ich słodycz na dłużej. Konfitura morelowa to doskonały pomysł. Jej przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt zachwycający. Domowa konfitura z moreli idealnie nadaje się, jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów, jogurtów, naleśników. Natomiast słodko-kwaśna jest wspaniała do kurczaka w egzotycznym sosie.
Składniki:
- 1 kg moreli (zważonych bez pestek)
- 350g Cukru białego DIAMANT
- 1 opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
- Sok z połowy cytryny (lub z całej, jeśli jest mała)
- 50 ml octu jabłkowego
Przygotowanie:
Morele pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem białym i Konfitur-Fixem. Włożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty. Przed samym końcem gotowania, dodać sok z cytryny i ocet. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików, natychmiast zamknąć i odwrócić do góry dnem na 5 minut i gotowe. Smacznego!