Słodkie przepisy z masą orzechową
Rogaliki z masą orzechową
Składniki:
- masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO
- polewa i dekoracja deserowa HELIO
- orzeszki ziemne HELIO
- gotowe ciasto francuskie lub drożdżowe
Wykonanie:
Gotowe ciasto delikatnie rozwałkować. Przy pomocy tortownicy wyciąć z ciasta koło, nożykiem podzielić je na 4 części. Na środek każdej z części nałożyć łyżkę masy orzechowej. Zawinąć w kształt rogalika ściskając ciasto na obu końcach.
Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 º C.
Polewę i dekorację rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Orzeszki ziemne rozdrobnić w moździerzu. Wypiek przyozdobić polewą i posypać orzeszkami.
Piszinger orzechowy
Składniki:
- masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO
- polewa i dekoracja mleczna HELIO
- orzeszki ziemne HELIO
- 5 gotowych wafli
Wykonanie:
Przekładamy wafle warstwą masy orzechowej. Dociskamy od góry np. deską do krojenia i odstawiamy na około 3 godziny.
Polewę i dekorację rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Rozprowadzamy polewę po wierzchu i bokach ciasta. Całość posypujemy rozdrobnionymi w moździerzu orzeszkami ziemnymi.
Tarta z masą orzechową
Składniki
- masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO
- orzeszki ziemne HELIO
- orzechy włoskie HELIO
- figi suszone HELIO Natura
- polewa i dekoracja deserowa HELIO
- gotowe kruche ciasto na tartę
Okrągłą tortownicę wykładamy gotowym ciastem (dno i obręcz). Nadmiar ciasta wystający ponad obręcz odcinamy. Ciasto nakłuwamy widelcem – pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 º C.
Wyjmujemy z piekarnika, wykładamy masą orzechową, wyrównujemy. Orzechy ziemne i włoskie siekamy na małe kawałeczki, figi kroimy w paseczki. Orzechy układamy na masie orzechowej, figi wkładamy w masę orzechową pod kątem około 90 º.
Polewę i dekorację rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Dekorujemy ciasto.