SŁODKI SUFLET Z DYNI

suflet z dyni

Przepis autorstwa szefa kuchni Hilton Garden Inn Kraków Airport – Miłosza Kowalskiego

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g dyni pokrojonej w kostkę,
  • 1/8 l mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 czubata łyżka miękkiego masła,
  • 2 czubate łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 50 g płatków migdałowych,
  • masło do wysmarowania formy

 

Przygotowanie:

Kostki dyni gotować w małej ilości wody przez około 10-20 minut, aż do uzyskania miękkości. Dokładnie odcedzić. Następnie przełożyć do miski i wymieszać z mlekiem, posypać mąką i dobrze wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami i skórką cytrynową na puszystą masę. Tak przygotowaną masę wymieszać z dynią połączoną z mlekiem i mąką. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z pozostałymi składankami. Formę wysmarować masłem i wlać do niej masę. Posypać płatkami migdałów, piec ok. 20 min w temperaturze 200°C, a na kolejne 10 min pozostawić w wyłączonym piekarniku.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (165 głosów, średnia: 4,02 z 5)
zapisuję głos...