SŁODKI SUFLET Z DYNI
Przepis autorstwa szefa kuchni Hilton Garden Inn Kraków Airport – Miłosza Kowalskiego
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki na 4 porcje:
- 500 g dyni pokrojonej w kostkę,
- 1/8 l mleka,
- 2 łyżki mąki,
- 1 czubata łyżka miękkiego masła,
- 2 czubate łyżki cukru,
- 2 jajka,
- skórka starta z 1 cytryny,
- 50 g płatków migdałowych,
- masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Kostki dyni gotować w małej ilości wody przez około 10-20 minut, aż do uzyskania miękkości. Dokładnie odcedzić. Następnie przełożyć do miski i wymieszać z mlekiem, posypać mąką i dobrze wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami i skórką cytrynową na puszystą masę. Tak przygotowaną masę wymieszać z dynią połączoną z mlekiem i mąką. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z pozostałymi składankami. Formę wysmarować masłem i wlać do niej masę. Posypać płatkami migdałów, piec ok. 20 min w temperaturze 200°C, a na kolejne 10 min pozostawić w wyłączonym piekarniku.