Śliwki w czekoladzie z ciastem
Przepis na uwielbiane przez wszystkich śliwki w czekoladzie z ciastem
Do przyrządzenia biszkoptu kakaowego potrzebne będą:
4 jaja,
0,5 szklanki cukru,
0,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
szczypta proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao.
Do przyrządzenia masy potrzebne będą:
2 szklanki mleka,
szklankę cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
4 żółtka,
5 łyżek budyniu śmietankowego,
1 kostka masła,
1 łyżka wódki.
Przygotowanie:
Budyń trzeba rozmieszać w 0,5 szklance mleka. Ugotować na pozostałym mleku. Ostudzić. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy. Jajka sparzyć gorącą wodą. Oddzielić. Dodać same żółtka. Zmiksować, na koniec dodać posiekane masło oraz wódkę. Śliwki namoczyć na 8 godzin w wódce. Po 8 godzinach śliwki odsączyć i pokroić w paski. Na biszkopt wyłożyć masę, następnie pokrojone śliwki. 2 tabliczki czekolady oraz masło roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić i dodać do ostudzonej czekolady. Tak przygotowaną polewą zalać śliwki.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.