Przepis na sos śliwkowy i żurawinowy
Maj i wszystkie miesiące letnie to w naszym kraju okres, w którym większość spotkań towarzyskich odbywa się przy grillu. Ta relatywnie nowa, ale już ugruntowana tradycja sprzyja kulinarnym poszukiwaniom, które zaowocują nowymi przepisami. Poszukiwania nowych receptur większość z nas zacznie od wyboru odpowiedniego rodzaju mięsa lub sera, ale prawdziwą różnicę w smaku odczujemy dopiero wyczarowując rzadko spotykane marynaty lub sosy. Oferowane przez markę HELIO produkty dodadzą potrawom z grilla nie tylko smaku, ale i zdrowia, niezależnie od tego czy posłużą do przygotowania sosów i marynat, czy będą stanowiły jeden z głównych składników przygotowywanego dania.
Marka HELIO proponuje dwa produkty, z których można sporządzić przepyszne sosy oraz dipy – żurawinę suszoną HELIO New Line oraz śliwki suszone HELIO New Line.
Przepis na sos z suszonej żurawiny – idealny do grillowanego mięsa drobiowego
Składniki:
pół szklanki suszonej żurawiny HELIO
dwie szklanki rosołu
cztery szalotki (wcześniej upieczone)
sól morska
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Cebulki układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieprzem, zapiekać w piekarniku do miękkości. Żurawinę gotujemy w półtorej szklanki rosołu przez 5 minut, aż napęcznieje. Cedzakiem wyławiamy 1/4 szklanki żurawiny do dekoracji. Pozostałą część żurawiny wraz z szalotkami i balsamicznym octem oraz resztą rosołu mieszamy w blenderze do konsystencji puree. Doprawiamy solą i pieprzem
Przepis na sos ze śliwek suszonych
Składniki:
150 g suszonych śliwek
70 g cukru
120 g śmietany18 %
50 g mąki
odrobina cukru waniliowego
3-4 goździki
Przygotowanie:
Śliwki zalewamy dwoma szklankami wody i odstawiamy na kilka (najlepiej kilkanaście) godzin. Dodajemy goździki, cukier waniliowy, oraz cukier (wody, w której moczyliśmy śliwki nie wylewamy). Śliwki gotujemy do miękkości. Wyjmujemy goździki, a resztę przecieramy przez sito. Ponownie wstawiamy na kuchenkę. Do śmietany dodajemy mąkę i trochę ciepłego sosu, mieszamy. Zagęszczamy sos pozostałą częścią śmietany.
Śliwka suszona HELIO New Line oraz Żurawina suszona HELIO New Line polecają się również jako składnik dla urozmaicenia popularnych dań często przyrządzanych na świeżym powietrzu. Polecamy wszelkiego rodzaju szaszłyki z suszonymi owocami, śliwki suszone zawijane w boczek, czy roladki z piersi kurczaka z suszoną żurawiną.
Elementarz zdrowej diety
Oba owoce stanowią elementarz zdrowej diety – owoce żurawiny były już znane pod tym względem Indianom, którzy sięgali po nie zarówno jako pożywienie, jak i lekarstwo. Swą wiedzę na temat żurawiny, oraz innych roślin i zwierząt, rdzenni mieszkańcy Ameryki przekazali pierwszym europejskim osadnikom w XVII wieku, zaś ci w dowód wdzięczności zaprosili Indian na świętowanie dobrych zbiorów i wspólny posiłek – indyka z żurawinami, który po dziś dzień jest tradycyjnym amerykańskim daniem w Święto Dziękczynienia. Małe czerwone owoce suszonej żurawiny zawierają dla przykładu mangan, który przyczynia się m.in. do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz zdrowych kości.
Śliwki kalifornijskie większość z nas kojarzy z pozytywnym wpływem na układ trawienny, dzięki pobudzeniu pracy jelit i zapobieganiu zaparciom. Suszone śliwki zawierają witaminę A, która pomaga w poprawnej pracy układu odpornościowego oraz utrzymaniu prawidłowego widzenia. Witamina A pomaga także w zachowaniu zdrowej skóry. Suszone śliwki HELIO New Line zawierają również potas pomagający w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego. Potas obecny w suszonych śliwkach ułatwia utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, a witaminy B2 i B6 wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Spożywanie suszonych owoców jest zalecane w codziennej diecie również przez specjalistów ds. żywienia. Dr n. med. Anna Lewitt, renomowany dietetyk, trener żywienia oraz autorka książki „Dieta garstkowa” mówi:
Zaleca się, aby spożywać około 50 gramów różnych suszonych owoców w ciągu dnia, aby ich właściwości zdrowotne wspomagały nasz organizm. Można je jeść jako przekąskę, dodatek do śniadania, do sałatek lub musli oraz jako dodatek do dań obiadowych.