Przepis na: Śledzie z frużeliną wiśniową


Potrawa wigilijna – śledzie z frużeliną wiśniową – wg Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Roberta Muzyczkę. Śledzie z frużeliną wiśniową to danie, którym zachwycisz wszystkich swoich znajomych oraz rodzinę! Wypróbuj je już dziś! 

sledzie_przepisy-swiateczne-Dwor-Korona-Karkonoszy

Składniki na danie – Śledzie z frużeliną wiśniową:

filety śledziowe – 4 szt.

wiśnie mrożone bez pestek – 300 g

cukier – 150 g

mąka ziemniaczana

płatki chili lub papryka ostra do smaku

sok z cytryny

Wykonanie:

Wiśnie rozmrażamy i w rondelku zasypujemy je cukrem. Sok który powstał zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej. Całość studzimy. Doprawiamy do smaku płatkami chilli i sokiem z cytryny.

Filety śledziowe moczymy, żeby straciły nadmierną słoność, odsączamy i zwijamy w rulon. Do  środka wkładamy wcześniej przygotowaną frużeline wiśniową.

Jeżeli ktoś lubi, można użyć śledzi z zalewy octowej.

Zobacz także przepis na śledzie pod pierzynką z majonezu

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (181 głosów, średnia: 4,30 z 5)
zapisuję głos...