Przepis na: Śledzie z frużeliną wiśniową
Potrawa wigilijna – śledzie z frużeliną wiśniową – wg Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Roberta Muzyczkę. Śledzie z frużeliną wiśniową to danie, którym zachwycisz wszystkich swoich znajomych oraz rodzinę! Wypróbuj je już dziś!
Składniki na danie – Śledzie z frużeliną wiśniową:
filety śledziowe – 4 szt.
wiśnie mrożone bez pestek – 300 g
cukier – 150 g
mąka ziemniaczana
płatki chili lub papryka ostra do smaku
sok z cytryny
Wykonanie:
Wiśnie rozmrażamy i w rondelku zasypujemy je cukrem. Sok który powstał zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej. Całość studzimy. Doprawiamy do smaku płatkami chilli i sokiem z cytryny.
Filety śledziowe moczymy, żeby straciły nadmierną słoność, odsączamy i zwijamy w rulon. Do środka wkładamy wcześniej przygotowaną frużeline wiśniową.
Jeżeli ktoś lubi, można użyć śledzi z zalewy octowej.
Zobacz także przepis na śledzie pod pierzynką z majonezu

Śledzie pod pierzynką z majonezem
Karp z ziołami wygląda imponująco.
To chyba nie może być smaczne…. słodko-słone….
Nie wiem czy bym się odważyła na ten przepis… 😉
Jeszcze nie słyszałam o takim przepisie na śledzie , lekko dziwne połączenie jak dla mnie , ale , że lubię dziwne smaki tak samo jak eksperymenty to myślę , że kiedyś spróbuję .
Zrobiłam śledzie według tego przepisu , ale muszę wam powiedzieć , że : po pierwsze nie wyglądały fajnie – raczej nieco obrzydliwie , w smaku były dość ciekawe , ale widok śledzia i czerwonej frużeliny…odrzuca .
Też tak sobie pomyślałam,że nie ciekawie będą te śledzie wyglądać. Zresztą co do śledzi to jestem tradycjonalistką,i robię według przepisu mamy. Czasem jakiś nowy wypróbuję, ale zawsze okazuje się , że amatorzy wolą te moje sprawdzone śledziki.