Przepis na: Śledzie z frużeliną wiśniową
Potrawa wigilijna – śledzie z frużeliną wiśniową – wg Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Roberta Muzyczkę. Śledzie z frużeliną wiśniową to danie, którym zachwycisz wszystkich swoich znajomych oraz rodzinę! Wypróbuj je już dziś!
Składniki na danie – Śledzie z frużeliną wiśniową:
filety śledziowe – 4 szt.
wiśnie mrożone bez pestek – 300 g
cukier – 150 g
mąka ziemniaczana
płatki chili lub papryka ostra do smaku
sok z cytryny
Wykonanie:
Wiśnie rozmrażamy i w rondelku zasypujemy je cukrem. Sok który powstał zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej. Całość studzimy. Doprawiamy do smaku płatkami chilli i sokiem z cytryny.
Filety śledziowe moczymy, żeby straciły nadmierną słoność, odsączamy i zwijamy w rulon. Do środka wkładamy wcześniej przygotowaną frużeline wiśniową.
Jeżeli ktoś lubi, można użyć śledzi z zalewy octowej.
Zobacz także przepis na śledzie pod pierzynką z majonezu