Śledzie z bakaliami
Składniki na danie: Śledzie z bakaliami
- 5 płatów śledzi
- 1 pomarańcza pokrojona w plastry
- ¼ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 1/3 szklanki rodzynek bursztynowych Bakalland
- ½ szklanki suszonych śliwek Bakalland
- szczypta soli i pieprzu
- posiekane liście zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Śledzie moczymy w wodzie około godziny. W tym czasie przygotowujemy zalewę – olej słonecznikowy mieszamy z sokiem pomarańczowym, dodajemy rodzynki, suszone śliwki, przyprawiamy solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Śledzie kroimy na nieduże kawałki i umieszczamy w słoiczku, każdą warstwę przekładamy zalewą z bakaliami. Odstawiamy na minimum 24 godziny. Serwujemy na plasterkach pomarańczy.
Komentarze
Bardzo lubię śledzie, ale z bakaliami jeszcze nie jadłam.
Nie jadłam jeszcze śledzi z bakaliami. Przyznam, że to intrygujące połączenie.
Świetny przepis, mi bardzo smakuje taki bakaliowy akcent.
Zdecydowanie wolę śledzia w ostrzejszej odsłonie.
Nie próbowałam jeszcze takiego połączenia, chyba się skuszę 🙂
Też nie jadłam śledzia z bakaliami,więc warto spróbować.
Hmmm ciekawe połączenie.
Brzmi pysznie i zachęcająco muszę wypróbować
Podobno pasują do siebie te składniki. Ja mam poważne wątpliwości.
Jakby po turecku…
Zdecydowanie nie dla mnie, zbyt dziwne połączenie.
Jadłam tak zrobione śledzie w jakiejś restauracji , jednak nie zrobiły na mnie żadnego wrażenia , śledzie jak śledzie tylko nieco ze smakiem bardziej na słodko .