Śledzie z bakaliami

Śledzie z bakaliami

Składniki na danie: Śledzie z bakaliami

  • 5 płatów śledzi
  • 1 pomarańcza pokrojona w plastry
  • ¼ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1/3 szklanki rodzynek bursztynowych Bakalland
  • ½ szklanki suszonych śliwek Bakalland
  • szczypta soli i pieprzu
  • posiekane liście zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Śledzie moczymy w wodzie około godziny. W tym czasie przygotowujemy zalewę – olej słonecznikowy mieszamy z sokiem pomarańczowym, dodajemy rodzynki, suszone śliwki, przyprawiamy solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Śledzie kroimy na nieduże kawałki i umieszczamy w słoiczku, każdą warstwę przekładamy zalewą z bakaliami. Odstawiamy na minimum 24 godziny. Serwujemy na plasterkach pomarańczy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (199 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  7 grudnia 2015 08:31

    Bardzo lubię śledzie, ale z bakaliami jeszcze nie jadłam.

    Odpowiedz
  2. Kmakolagwa  7 grudnia 2015 10:18

    Nie jadłam jeszcze śledzi z bakaliami. Przyznam, że to intrygujące połączenie.

    Odpowiedz
  3. ava  7 grudnia 2015 11:09

    Świetny przepis, mi bardzo smakuje taki bakaliowy akcent.

    Odpowiedz
  4. Wusia  7 grudnia 2015 16:01

    Zdecydowanie wolę śledzia w ostrzejszej odsłonie.

    Odpowiedz
  5. Aneta  7 grudnia 2015 16:25

    Nie próbowałam jeszcze takiego połączenia, chyba się skuszę 🙂

    Odpowiedz
  6. macierzanka  7 grudnia 2015 16:57

    Też nie jadłam śledzia z bakaliami,więc warto spróbować.

    Odpowiedz
  7. lilkawodna  7 grudnia 2015 17:38

    Hmmm ciekawe połączenie.

    Odpowiedz
  8. Jaworka  7 grudnia 2015 18:17

    Brzmi pysznie i zachęcająco muszę wypróbować

    Odpowiedz
  9. bbo  7 grudnia 2015 19:48

    Podobno pasują do siebie te składniki. Ja mam poważne wątpliwości.

    Odpowiedz
  10. martucha180  7 grudnia 2015 23:00

    Jakby po turecku…

    Odpowiedz
  11. Patriszia  13 grudnia 2015 20:26

    Zdecydowanie nie dla mnie, zbyt dziwne połączenie.

    Odpowiedz
  12. efffciaa  3 grudnia 2016 11:54

    Jadłam tak zrobione śledzie w jakiejś restauracji , jednak nie zrobiły na mnie żadnego wrażenia , śledzie jak śledzie tylko nieco ze smakiem bardziej na słodko .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany