Śledzie z bakaliami

Śledzie z bakaliami

Składniki na danie: Śledzie z bakaliami

  • 5 płatów śledzi
  • 1 pomarańcza pokrojona w plastry
  • ¼ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1/3 szklanki rodzynek bursztynowych Bakalland
  • ½ szklanki suszonych śliwek Bakalland
  • szczypta soli i pieprzu
  • posiekane liście zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Śledzie moczymy w wodzie około godziny. W tym czasie przygotowujemy zalewę – olej słonecznikowy mieszamy z sokiem pomarańczowym, dodajemy rodzynki, suszone śliwki, przyprawiamy solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Śledzie kroimy na nieduże kawałki i umieszczamy w słoiczku, każdą warstwę przekładamy zalewą z bakaliami. Odstawiamy na minimum 24 godziny. Serwujemy na plasterkach pomarańczy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (269 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...