Śledzie z bakaliami
Składniki na danie: Śledzie z bakaliami
- 5 płatów śledzi
- 1 pomarańcza pokrojona w plastry
- ¼ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 1/3 szklanki rodzynek bursztynowych Bakalland
- ½ szklanki suszonych śliwek Bakalland
- szczypta soli i pieprzu
- posiekane liście zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Śledzie moczymy w wodzie około godziny. W tym czasie przygotowujemy zalewę – olej słonecznikowy mieszamy z sokiem pomarańczowym, dodajemy rodzynki, suszone śliwki, przyprawiamy solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Śledzie kroimy na nieduże kawałki i umieszczamy w słoiczku, każdą warstwę przekładamy zalewą z bakaliami. Odstawiamy na minimum 24 godziny. Serwujemy na plasterkach pomarańczy.