Śledzie pod pierzynką – sekret udanego dania tkwi w warstwach. Zobaczcie, jak je przygotować!

Podczas świąt i rodzinnych przyjęć nie może zabraknąć śledzi. Ta przystawka zazwyczaj gości na liście każdego imprezowego menu. Nie oznacza to wcale, że podanie śledzi wiąże się jedynie z wyłożeniem ich z zalewy na półmiski. Kreatywne podejście do tematu śledzi ma jeszcze jedną zaletę – doskonale prezentują się wśród innych przekąsek. Do tego opisu idealnie pasują śledzie pod pierzynką. Sprawdźcie, jak je zrobić krok po kroku!

śledź pod pierzynką

Czy kolejność warstw w śledziach pod pierzynką ma znaczenie?

Dobrze dobrana kompozycja składników tworzy danie o wyrazistym smaku i apetycznym wyglądzie. Im lepiej przemyślane i ułożone warstwy, tym ciekawszy efekt. Dzięki temu każdy kęs daje inne połączenie smaków – od kwaśnych śledzi, przez słodki charakter warzyw, aż po delikatny, kremowy sos, który scala całość potrawy. Odpowiednia kolejność i równomierne rozłożenie składników sprawią, że danie nie tylko będzie się efektownie prezentować, ale i utrzyma właściwą strukturę. Dobrze przygotowane śledzie, dobór dodatków i ich różnorodność to właśnie tajemnica idealnych śledzi pod pierzynką.

Śledzie pod pierzynką – klasyczny przepis

W każdym domu składniki na śledzie pod pierzynką mogą się różnić. Istnieje także wiele wariacji na temat tego dania i nieoczywistych dodatków, które nadadzą mu zupełnie innych walorów smakowych. Najbardziej popularny układ warstw stanowią:

  • śledzie,
  • ziemniaki,
  • marchewka,
  • jajka na twardo,
  • buraki,
  • sos majonezowy.

Przygotujcie 4-5 płatów śledzia, 3 średnie ziemniaki, 2 marchewki, 2 buraki, 4 jajka na twardo, 1 średnią cebulę, ok. 200 g majonezu i ulubione przyprawy. Możecie także dodać warstwę z kiszonych ogórków, jabłka i zielonego groszku.

Jak przygotować śledzie pod pierzynką?

  1. Śledzie pokrójcie w paseczki, wymieszajcie z drobno posiekaną cebulą oraz łyżką oleju. Odstawcie na pół godziny, a w międzyczasie ugotujcie jajka na twardo.
  2. Ugotujcie warzywa. Dla lepszych wrażeń smakowych buraki upieczcie w piekarniku, w folii aluminiowej. Obierzcie je ze skóry i pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Ugotowane jajka na twardo obierzcie i posiekajcie drobno.
  4. Przygotujcie szklane miseczki lub pucharki – warstwy będą wtedy pięknie widoczne.
  5. Ułóżcie na dnie śledzie i przełóżcie ją warstwą majonezu. Układajcie kolejne składniki, powtarzając czynności do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwę stanowi sos. Wierzch możecie posypać zielonym szczypiorkiem.

Kiedy śledzie pod pierzynką są gotowe i jak je przechowywać?

Najlepiej przyrządzić tę potrawę dzień wcześniej. Wtedy wszystkie smaki się przegryzą, a warstwy staną się bardziej zwarte. Jeśli robicie śledzie pod pierzynką tego samego dnia, schłodźcie je w lodówce minimum 4-6 godzin. Po skończonym przyjęciu przechowujcie je w lodówce, najlepiej w szklanym, zamkniętym pojemniku, ale nie dłużej niż 2-3 dni.

Dodatki do śledzi pod pierzynką – co można dodać, aby wzmocnić smak tego dania?

Śledzie będą bardziej wyraziste w smaku, jeśli dodacie do nich 3 łyżki musztardy francuskiej. Bardziej kremowy sos uzyskacie, łącząc 100 g majonezu ze 150 g ubitej, śmietany kremówki. Przyprawcie sos ziołami prowansalskimi i pieprzem. Posypcie wierzch potrawy wędzonym serem, żeby jeszcze bardziej podkreślić charakter tego dania.

Uniwersalność śledzi daje ogromne możliwości łączenia ich z różnymi składnikami. Idealne sprawdzą się na świątecznym lub imprezowym stole. Chcecie, aby zagościły także na waszym przyjęciu? Zróbcie śledzie pod pierzynką według Przepisy.pl, a przekonacie się, że wybitny smak nie musi wymagać zbyt wiele pracy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
loading... zapisuję głos...