Pomysły na świąteczne śledzie

poimysly-na-sledzie-na-swieta

czas przygotowania: 20 min plus czas marynowania,

ilość porcji: 4

Śledzie marynowane w czerwonym winie – składniki:

  • filet z matiesów 8 szt.
  • czerwona cebula 2 szt.
  • cukier 150 g
  • czerwone wino 250 ml
  • Ocet winny z czerwonego wina Kamis – 100 ml
  • Goździki Kamis 8 szt.
  • Pieprz czarny ziarnisty Kamis 5-8 ziarenek
  • Cynamon kora Kamis 1/4 op.

Sposób przyrządzenia:

Filety namoczyć w wodzie na ok. 12 godz. Następnie pokroić w cząstki. Pokrojone filety ułożyć warstwami w kamionkowym garnku. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Wino zagotować z octem, dodać pokrojoną cebulę, cukier, ziarenka pieprzu, korę cynamonu i goździki. Gotować przez ok. 5 min. Następnie ostudzić i tak przygotowaną marynata zalać śledzie. Odstawić w zimne miejsce na 3 dni.Podawać z wcześniej przygotowanym sosem.

Pozostałe pomysły na potrawy ze śledziami do przygotowania na Święta Bożego Narodzenia

Bakalland---sledz-z-bakaliami

1. Śledzie z bakaliami

Składniki: 5 płatów śledzi, 1 pomarańcza pokrojona w plastry, ¼ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, 1/3 szklanki rodzynek bursztynowych Bakalland, ½ szklanki suszonych śliwek Bakalland, szczypta soli i pieprzu, posiekane liście zielonej pietruszki…. Po więcej kliknij: Przepis na Śledzie z bakaliami

 

Sledzie-pod-pierzynką-z-majonezem

2. Śledzie pod pierzynką z majonezem

Składniki: filety śledziowe w oleju, Sos sałatkowy czosnkowy Knorr, marchewka, ziemniaki, cebula, ser żółty, ogórki korniszony, Majonez Hellmann’s Babuni, natka pietruszki… Po więcej kliknij: Przepis na Śledzie pod pierzynką z majonezem

 

 

śledzie-w-sosie-słodko-kwasnym-z-ananasem3. Śledzie w sosie słodko-kwaśnym z ananasem

Składniki: – pół kg solonych filetów śledziowych– Sos w słoiku słodko -Kwaśny Knorr – pół puszki krojonego ananasa w zalewie – 20 dag sera żółtego – 1 szklanka mleka…  Po więcej kliknij:  Przepis na Śledzie w sosie słodko-kwaśnym z ananasem

 

 

swiateczne-sledzie-z-sosem-czosnkowym4. Świąteczne śledzie z sosem czosnkowym

Składniki: – około 400 g filetów śledziowych a`la Matjas – ½ szklanki wody – ½ szklanki octu 10% – 1 średnia cebula – 10-12 ziarenek ziela angielskiego – 10-12 goździków – 1 łyżeczka gorczycy w ziarenkach – 1 laska cynamonu – sos czosnkowy Tarsmak… Po więcej kliknij:  Przepis na: Świąteczne śledzie z sosem czosnkowym

 

PFN_marynowany śledź (2)5. Marynowany śledź z wątróbką z dorsza

Składniki: 4 ładne filety ze świeżych śledzi, 200 ml białego octu winnego, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 1 łyżka cukru, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 1 cytryna, 100 g wątróbki z dorsza, 1 czerwona cebula, 1 pęd selera naciowego, 1 ogórek konserwowy, 2 twarde jabłka, 1 pęczek świeżej kolendry, 4 łyżki gęstego naturalnego jogurtu … Po więcej kliknij:  Przepis na: Marynowany śledź z wątróbką z dorsza

 

Wigilijny tatar z konfiturą cebulową i śliwkami kalifornijskimi 66. Wigilijny tatar ze śledzia z konfiturą cebulową i śliwkami kalifornijskimi

Składniki: 50 dkg śledzi matiasów, 80 g śliwek kalifornijskich, 2 jajka na twardo, 2 łyżki oleju lnianego. 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 duże czerwone cebule, 1 łyżka oliwy… Po więcej kliknij:  Przepis na:  Wigilijny tatar ze śledzia z konfiturą cebulową i śliwkami kalifornijskimi

 

Sledz-w-grzybach-z-ziolami-z-orzechowym-wafelkiem7. Śledź w grzybach z ziołami z orzechowym wafelkiem

Składniki: 6 dużych świeżych śledzi, 4 łyżki mąki żołędziowej, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki mąki pszennej, 150g grzybów mieszanych suszonych, Wywar grzybowy, 1 bakłażan, 1 duża marchew, 1 korzeń pietruszki, 2 łodygi selera naciowego, Rozmaryn świeży i lubczyk, 1 Cebula lub szalotka, Natka pietruszki, 50ml sosu sojowego Kikkoman…  Po więcej kliknij:  Przepis na:  Śledź w grzybach z ziołami z orzechowym wafelkiem

 

sledzie_przepisy-swiateczne-Dwor-Korona-Karkonoszy8. Śledzie z frużeliną wiśniową

Składniki: filety śledziowe – 4 szt., wiśnie mrożone bez pestek – 300 g, cukier – 150 g, mąka ziemniaczana, płatki chili lub papryka ostra do smaku, sok z cytryny… Po więcej kliknij:  Przepis na: Śledzie z frużeliną wiśniową

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (235 głosów, średnia: 4,81 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. efffciaa  3 grudnia 2016 11:50

    Uwielbiam śledzie i to nie tylko na święta 🙂 Jednak mi zdecydowanie najbardziej smakują zrobione tradycyjnie w occie i polane śmietanką 🙂 Pyszności .

    Odpowiedz
    • efffciaa  11 maja 2017 13:49

      Świetnie , że w jednym artykule zamieściliście aż tyle fajnych przepisów na śledzie . Zapisałam sobie link do niego i nie muszę szukać po internecie nowych przepisów – wszystko pod ręką 🙂

      Odpowiedz
  2. Jaworka  4 grudnia 2016 16:17

    W sezonie zimowym bardzo lubię śledzie ale najczęściej w occie lub pod pierzynką z majonezem a innych jeszcze nie robiłam więc dodałam do ulubionych i na pewno ktoryś wykorzystam

    Odpowiedz
    • Joanna007  7 grudnia 2016 10:30

      Też lubię śledzie i kilka sposobów na nie już próbowałam jednak najbardziej smakują mi w śmietanie. Nigdy nie jadłam z bakaliami, a z powyższych propozycji na pewno wykorzystam pierwszy przepis. Reszta nieszczególnie mi się podoba.

      Odpowiedz
      • linea  7 grudnia 2016 10:46

        Nie jadam często, ale lubię śledziki. Fajne propozycje. W sumie masz rację Joanna pierwsza propozycja może być ciekawa.

        Odpowiedz
  3. Ewa  4 grudnia 2016 19:43

    fajny przepisz 🙂 a śledzie uwielbiam 🙂

    Odpowiedz
  4. Aneta  6 grudnia 2016 12:23

    Śledzie uwielbiam w każdej postaci! 🙂

    Odpowiedz
  5. jaboris  6 grudnia 2016 21:24

    Wow, propozycje bardzo ciekawe.

    Odpowiedz
  6. xtina120  6 grudnia 2016 23:28

    Kocham śledzie pod każdą postacią 😉

    Odpowiedz
  7. megi829  7 grudnia 2016 00:06

    śledzik nr.1 🙂

    Odpowiedz
  8. AnnStyl  8 grudnia 2016 23:26

    Przepis ciekawy. Niestety nie będę go wypróbowywać z prostej przyczyny. Po prostu nie lubię śledzi i tyle w temacie. Ryby, a i owszem w każdej ilości jak najbardziej i jak najczęściej uwielbiam. Śledzi niestety nie trawię, ot co. Trudno nie każdy musi je lubić.

    Odpowiedz
  9. stokrotkapolna  21 grudnia 2016 05:50

    Fajne przepisy,uwielbiam śledzie pod każdą postacią, na stole wigilijnym są zawsze co najmniej trzy ich rodzaje, może któryś z tych tutaj przepisów wykorzystam.

    Odpowiedz
  10. marcia7  6 stycznia 2017 11:00

    pyszna przekąska

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany