Śledzie marynowane w czerwonym winie i 8 innych przepisów na śledzie
Śledzie marynowane w czerwonym winie i 8 innych oryginalnych przepisów na świąteczne śledzie! Sprawdź – może znajdziesz idealny przepis na świąteczny stół?
Śledzie marynowane w czerwonym winie
czas przygotowania: 20 min plus czas marynowania,
ilość porcji: 4
Składniki:
- filet z matiesów 8 szt.
- czerwona cebula 2 szt.
- cukier 150 g
- czerwone wino 250 ml
- Ocet winny z czerwonego wina Kamis – 100 ml
- Goździki Kamis 8 szt.
- Pieprz czarny ziarnisty Kamis 5-8 ziarenek
- Cynamon kora Kamis 1/4 op.
Sposób przyrządzenia:
Filety namoczyć w wodzie na ok. 12 godz. Następnie pokroić w cząstki. Pokrojone filety ułożyć warstwami w kamionkowym garnku. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Wino zagotować z octem, dodać pokrojoną cebulę, cukier, ziarenka pieprzu, korę cynamonu i goździki. Gotować przez ok. 5 min. Następnie ostudzić i tak przygotowaną marynata zalać śledzie. Odstawić w zimne miejsce na 3 dni. Podawać z wcześniej przygotowanym sosem.
Pozostałe pomysły na potrawy ze śledziami
1. Śledzie z bakaliami
Składniki: 5 płatów śledzi, 1 pomarańcza pokrojona w plastry, ¼ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, 1/3 szklanki rodzynek bursztynowych Bakalland, ½ szklanki suszonych śliwek Bakalland, szczypta soli i pieprzu, posiekane liście zielonej pietruszki…. Po więcej kliknij: Przepis na Śledzie z bakaliami
2. Śledzie pod pierzynką z majonezem
Składniki: filety śledziowe w oleju, Sos sałatkowy czosnkowy Knorr, marchewka, ziemniaki, cebula, ser żółty, ogórki korniszony, Majonez Hellmann’s Babuni, natka pietruszki… Po więcej kliknij: Przepis na Śledzie pod pierzynką z majonezem
3. Śledzie w sosie słodko-kwaśnym z ananasem
Składniki: – pół kg solonych filetów śledziowych– Sos w słoiku słodko -Kwaśny Knorr – pół puszki krojonego ananasa w zalewie – 20 dag sera żółtego – 1 szklanka mleka… Po więcej kliknij: Przepis na Śledzie w sosie słodko-kwaśnym z ananasem
4. Świąteczne śledzie z sosem czosnkowym
Składniki: – około 400 g filetów śledziowych a`la Matjas – ½ szklanki wody – ½ szklanki octu 10% – 1 średnia cebula – 10-12 ziarenek ziela angielskiego – 10-12 goździków – 1 łyżeczka gorczycy w ziarenkach – 1 laska cynamonu – sos czosnkowy Tarsmak… Po więcej kliknij: Przepis na: Świąteczne śledzie z sosem czosnkowym
5. Marynowany śledź z wątróbką z dorsza
Składniki: 4 ładne filety ze świeżych śledzi, 200 ml białego octu winnego, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 1 łyżka cukru, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 1 cytryna, 100 g wątróbki z dorsza, 1 czerwona cebula, 1 pęd selera naciowego, 1 ogórek konserwowy, 2 twarde jabłka, 1 pęczek świeżej kolendry, 4 łyżki gęstego naturalnego jogurtu … Po więcej kliknij: Przepis na: Marynowany śledź z wątróbką z dorsza
6. Wigilijny tatar ze śledzia z konfiturą cebulową i śliwkami kalifornijskimi
Składniki: 50 dkg śledzi matiasów, 80 g śliwek kalifornijskich, 2 jajka na twardo, 2 łyżki oleju lnianego. 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 duże czerwone cebule, 1 łyżka oliwy… Po więcej kliknij: Przepis na: Wigilijny tatar ze śledzia z konfiturą cebulową i śliwkami kalifornijskimi
7. Śledź w grzybach z ziołami z orzechowym wafelkiem
Składniki: 6 dużych świeżych śledzi, 4 łyżki mąki żołędziowej, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki mąki pszennej, 150g grzybów mieszanych suszonych, Wywar grzybowy, 1 bakłażan, 1 duża marchew, 1 korzeń pietruszki, 2 łodygi selera naciowego, Rozmaryn świeży i lubczyk, 1 Cebula lub szalotka, Natka pietruszki, 50ml sosu sojowego Kikkoman… Po więcej kliknij: Przepis na: Śledź w grzybach z ziołami z orzechowym wafelkiem
8. Śledzie z frużeliną wiśniową
Składniki: filety śledziowe – 4 szt., wiśnie mrożone bez pestek – 300 g, cukier – 150 g, mąka ziemniaczana, płatki chili lub papryka ostra do smaku, sok z cytryny… Po więcej kliknij: Przepis na: Śledzie z frużeliną wiśniową
Uwielbiam śledzie i to nie tylko na święta 🙂 Jednak mi zdecydowanie najbardziej smakują zrobione tradycyjnie w occie i polane śmietanką 🙂 Pyszności .
Świetnie , że w jednym artykule zamieściliście aż tyle fajnych przepisów na śledzie . Zapisałam sobie link do niego i nie muszę szukać po internecie nowych przepisów – wszystko pod ręką 🙂
W sezonie zimowym bardzo lubię śledzie ale najczęściej w occie lub pod pierzynką z majonezem a innych jeszcze nie robiłam więc dodałam do ulubionych i na pewno ktoryś wykorzystam
Też lubię śledzie i kilka sposobów na nie już próbowałam jednak najbardziej smakują mi w śmietanie. Nigdy nie jadłam z bakaliami, a z powyższych propozycji na pewno wykorzystam pierwszy przepis. Reszta nieszczególnie mi się podoba.
Nie jadam często, ale lubię śledziki. Fajne propozycje. W sumie masz rację Joanna pierwsza propozycja może być ciekawa.
fajny przepisz 🙂 a śledzie uwielbiam 🙂
Śledzie uwielbiam w każdej postaci! 🙂
Wow, propozycje bardzo ciekawe.
Kocham śledzie pod każdą postacią 😉
śledzik nr.1 🙂
Przepis ciekawy. Niestety nie będę go wypróbowywać z prostej przyczyny. Po prostu nie lubię śledzi i tyle w temacie. Ryby, a i owszem w każdej ilości jak najbardziej i jak najczęściej uwielbiam. Śledzi niestety nie trawię, ot co. Trudno nie każdy musi je lubić.
Fajne przepisy,uwielbiam śledzie pod każdą postacią, na stole wigilijnym są zawsze co najmniej trzy ich rodzaje, może któryś z tych tutaj przepisów wykorzystam.
pyszna przekąska
Bardzo fajne propozycje, jestem ciekawa tego pod pierzynką z majonezem 🙂
Kolejne przepisy, które warto wypróbować.