Śledzie marynowane w czerwonym winie i 8 innych przepisów na śledzie
Śledzie marynowane w czerwonym winie i 8 innych oryginalnych przepisów na świąteczne śledzie! Sprawdź – może znajdziesz idealny przepis na świąteczny stół?
Śledzie marynowane w czerwonym winie
czas przygotowania: 20 min plus czas marynowania,
ilość porcji: 4
Składniki:
- filet z matiesów 8 szt.
- czerwona cebula 2 szt.
- cukier 150 g
- czerwone wino 250 ml
- Ocet winny z czerwonego wina Kamis – 100 ml
- Goździki Kamis 8 szt.
- Pieprz czarny ziarnisty Kamis 5-8 ziarenek
- Cynamon kora Kamis 1/4 op.
Sposób przyrządzenia:
Filety namoczyć w wodzie na ok. 12 godz. Następnie pokroić w cząstki. Pokrojone filety ułożyć warstwami w kamionkowym garnku. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Wino zagotować z octem, dodać pokrojoną cebulę, cukier, ziarenka pieprzu, korę cynamonu i goździki. Gotować przez ok. 5 min. Następnie ostudzić i tak przygotowaną marynata zalać śledzie. Odstawić w zimne miejsce na 3 dni. Podawać z wcześniej przygotowanym sosem.
Pozostałe pomysły na potrawy ze śledziami
1. Śledzie z bakaliami
Składniki: 5 płatów śledzi, 1 pomarańcza pokrojona w plastry, ¼ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, 1/3 szklanki rodzynek bursztynowych Bakalland, ½ szklanki suszonych śliwek Bakalland, szczypta soli i pieprzu, posiekane liście zielonej pietruszki…. Po więcej kliknij: Przepis na Śledzie z bakaliami
2. Śledzie pod pierzynką z majonezem
Składniki: filety śledziowe w oleju, Sos sałatkowy czosnkowy Knorr, marchewka, ziemniaki, cebula, ser żółty, ogórki korniszony, Majonez Hellmann’s Babuni, natka pietruszki… Po więcej kliknij: Przepis na Śledzie pod pierzynką z majonezem
3. Śledzie w sosie słodko-kwaśnym z ananasem
Składniki: – pół kg solonych filetów śledziowych– Sos w słoiku słodko -Kwaśny Knorr – pół puszki krojonego ananasa w zalewie – 20 dag sera żółtego – 1 szklanka mleka… Po więcej kliknij: Przepis na Śledzie w sosie słodko-kwaśnym z ananasem
4. Świąteczne śledzie z sosem czosnkowym
Składniki: – około 400 g filetów śledziowych a`la Matjas – ½ szklanki wody – ½ szklanki octu 10% – 1 średnia cebula – 10-12 ziarenek ziela angielskiego – 10-12 goździków – 1 łyżeczka gorczycy w ziarenkach – 1 laska cynamonu – sos czosnkowy Tarsmak… Po więcej kliknij: Przepis na: Świąteczne śledzie z sosem czosnkowym
5. Marynowany śledź z wątróbką z dorsza
Składniki: 4 ładne filety ze świeżych śledzi, 200 ml białego octu winnego, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 1 łyżka cukru, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 1 cytryna, 100 g wątróbki z dorsza, 1 czerwona cebula, 1 pęd selera naciowego, 1 ogórek konserwowy, 2 twarde jabłka, 1 pęczek świeżej kolendry, 4 łyżki gęstego naturalnego jogurtu … Po więcej kliknij: Przepis na: Marynowany śledź z wątróbką z dorsza
6. Wigilijny tatar ze śledzia z konfiturą cebulową i śliwkami kalifornijskimi
Składniki: 50 dkg śledzi matiasów, 80 g śliwek kalifornijskich, 2 jajka na twardo, 2 łyżki oleju lnianego. 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 duże czerwone cebule, 1 łyżka oliwy… Po więcej kliknij: Przepis na: Wigilijny tatar ze śledzia z konfiturą cebulową i śliwkami kalifornijskimi
7. Śledź w grzybach z ziołami z orzechowym wafelkiem
Składniki: 6 dużych świeżych śledzi, 4 łyżki mąki żołędziowej, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki mąki pszennej, 150g grzybów mieszanych suszonych, Wywar grzybowy, 1 bakłażan, 1 duża marchew, 1 korzeń pietruszki, 2 łodygi selera naciowego, Rozmaryn świeży i lubczyk, 1 Cebula lub szalotka, Natka pietruszki, 50ml sosu sojowego Kikkoman… Po więcej kliknij: Przepis na: Śledź w grzybach z ziołami z orzechowym wafelkiem
8. Śledzie z frużeliną wiśniową
Składniki: filety śledziowe – 4 szt., wiśnie mrożone bez pestek – 300 g, cukier – 150 g, mąka ziemniaczana, płatki chili lub papryka ostra do smaku, sok z cytryny… Po więcej kliknij: Przepis na: Śledzie z frużeliną wiśniową