Śledź w grzybach z ziołami i z orzechowym wafelkiem
Składniki na danie: Śledź w grzybach z ziołami z orzechowym wafelkiem
- 6 dużych świeżych śledzi
- 4 łyżki mąki żołędziowej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki pszennej
- Woda
- Sól
- Pieprz
- 150g grzybów mieszanych suszonych
- Wywar grzybowy
- 1 bakłażan
- 1 duża marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego
- Rozmaryn świeży i lubczyk
- 1 Cebula lub szalotka
- Natka pietruszki
- 50ml sosu sojowego Kikkoman
- Sos TABASCO® (do smaku)
- Jałowiec
- Czosnek niedźwiedzi suszony
- Olej rzepakowy
Orzechowy wafelek:
- Mąka pszenna
- Mąka żytnia razowa
- Olej rzepakowy
- Mielone orzechy i ziarna
- Miód
- Sos sojowy Kikkoman (do smaku)
- Sos TABASCO® (do smaku)
- Woda
- Jajo
Sposób przygotowania:
Przygotuj wafelki. Połącz wszystkie składniki mikserem z końcówką do zagniatania ciasta. Pozwól niech ciasto odpocznie. Rozwałkuj ciasto i wytnij wafle (możesz skorzystać z maszynki do makaronu z przystawką do wałkowania ciasta). Upiecz wafle w piecu.
Przygotuj sos grzybowy. Grzyby ugotuj i posiekaj (UWAGA! Nie wylewaj wywaru!). Pokrój bakłażana, seler naciowy i szalotki. Marchew i korzeń pietruszki zetrzyj na tarce. Podsmaż warzywa z dodatkiem rozmarynu i dodaj grzyby. Suche przyprawy utłucz w moździerzu i dodaj do sosu. Na koniec przypraw posiekanymi świeżymi ziołami oraz sosami Kikkoman i TABASCO®.
Śledzia spraw, przypraw solą i pieprzem. Z pozostałych składników przygotuj panierkę. Śledzia panieruj w małej ilości bardzo lekkiej (płynnej) panierki i smaż w oleju.
Wszystkie składniki skomponuj na talerzu.