Śledź po kaszubsku z octem

sledz_po_kaszubsku_z_octem

Śledzie na święta: Śledź po kaszubsku z octem – Składniki:

  • 1 kg filetów śledziowych
  • 2 łyżki marynowanej czerwonej papryki bardzo drobno pokrojonej
  • 2 szklanki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szczypty pieprzu
  • cukier
  • 2 liście laurowe
  • łyżka mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżki ziarna gorczycy
  • 2 szklanki octu winnego
  • 100 ml wytrawnego wina białego
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe dokładnie umyj. W małym garnku przygotuj marynatę z podanych składników (ocet winny, ziarna gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, pieprz) wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu, marynatą zalej śledzie i odstaw przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.
  2. Rodzynki zalej winem i zostaw na 20 minut. Śledzie wyjmij z marynaty, pokrój w wąskie paski i przygotuj z nich koreczki.
  3. Z koncentratu, oleju, marynowanej papryki i natki pietruszki przyrządź sos.
  4. Polej nim koreczki. Tak przygotowane odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (334 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  16 grudnia 2016 21:20

    Dla mojej mamy…

    Odpowiedz
  2. stokrotkapolna  17 grudnia 2016 04:45

    Uwielbiam śledzie po kaszubsku, zresztą lubię śledzie pod każdą postacią. Na stole wigilijnym zawsze są co najmniej trzy potrawy ze śledzi, co roku robię jakąś nową potrawę ze śledziami w roli głównej.

    Odpowiedz
  3. afrodyta  17 grudnia 2016 11:59

    Uwielbiam śledzie w różnych sałatkach,marynatach.Ostatnio robię śledzie w aromatycznym „sosie” z dodatkiem daktyli.Na święta też je zrobię,bo są pyszne!

    Odpowiedz
  4. esia189  17 grudnia 2016 19:47

    Patrząc na to zdjęcie aż nie mogę się doczekać wigilii:)

    Odpowiedz
  5. Jaworka  17 grudnia 2016 20:58

    Lubię śledzie ale w okresie jesiennym i zimowym sam organizm się ich domaga a w ten sposób robię też inne ryby morskie śledziki już zakupione czekają na zrobienie

    Odpowiedz
  6. xtina120  18 grudnia 2016 18:18

    Jak dla mnie są idealne o każdej porze roku i nie tylko od święta. Uwielbiam je

    Odpowiedz
  7. Aneta  19 grudnia 2016 13:21

    Uwielbiam śledzie w (prawie) każdej postaci 😉

    Odpowiedz
  8. marcia7  6 stycznia 2017 10:38

    ciekawy sosik wieloskładnikowy

    Odpowiedz
  9. efffciaa  11 maja 2017 13:35

    Bardzo lubię robić śledzie i to nie tylko na świąteczny stół , ale zawsze gdy nachodzi nas na nie ochota 🙂 jednak tego przepisu jeszcze nie próbowałam – wszystko przede mną 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany