Śledzie na święta: Śledź po kaszubsku z octem – Składniki:
1 kg filetów śledziowych
2 łyżki marynowanej czerwonej papryki bardzo drobno pokrojonej
2 szklanki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szczypty pieprzu
cukier
2 liście laurowe
łyżka mielonego ziela angielskiego
2 łyżki ziarna gorczycy
2 szklanki octu winnego
100 ml wytrawnego wina białego
4 łyżki rodzynek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe dokładnie umyj. W małym garnku przygotuj marynatę z podanych składników (ocet winny, ziarna gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, pieprz) wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu, marynatą zalej śledzie i odstaw przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.
Rodzynki zalej winem i zostaw na 20 minut. Śledzie wyjmij z marynaty, pokrój w wąskie paski i przygotuj z nich koreczki.
Z koncentratu, oleju, marynowanej papryki i natki pietruszki przyrządź sos.
Polej nim koreczki. Tak przygotowane odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.