Śląska świąteczna zupa piernikowa moczka

zupa piernikowa moczka

Zupa piernikowa moczka to tradycyjne danie śląskie, które jest serwowane na Wigilię. Moczka może być podawana zarówno na gorąco jak i na zimno Jest to aromatyczna, pełna bakalii, słodka i sycąca zupa, którą można traktować także jako wspaniały świąteczny deser. Oto oryginalny przepis.

Składniki na danie: świąteczna zupa piernikowa moczka

  • 200 g suszonych śliwek
  • 400 g rodzynek
  • 200 g daktyli
  • 200 g orzechów laskowych
  • 200 g migdałów
  • 250 g pierników Lambertz – bogato oblanych prawdziwą czekoladą deserową
  • 3 duże łyżki miodu
  • Szczypta chilli i cynamonu
  • Pomarańcza
  • 2-3 litry wody

 

Przygotowanie:

Przygotować 2 litry wody. Pierniki w czekoladzie pokruszyć lub pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wody, dodać też miód i pokrojone śliwki suszone. Całość zagotować mieszając. Następnie dodać sok z wyciśniętej pomarańczy, pozostałe bakalie pokrojone na drobniejsze kawałki, przyprawy i ewentualnie resztę wody, aby uzyskać pożądaną gęstość. Zupa wg upodobań może być rzadsza lub gęstsza, dlatego wodę dodaje się stopniowo. Wzorcowa Moczka powinna mieć konsystencję rzadkiego kisielu, jednak równie dobrze można serwować ją w nieco gęstszej konsystencji budyniowej. Całość jeszcze raz zagotować na wolnym ogniu mieszając. Gotową Moczkę przelać do ozdobnych talerzy lub salaterek, dowolnie przyozdobić bakaliami. Gotowe! Smacznego!

 

Porada: Moczka doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Można więc serwować ją w formie gorącej zupy lub chłodnego deseru budyniowego.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (247 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...