Śląska świąteczna zupa piernikowa moczka

zupa piernikowa moczka

Zupa piernikowa moczka to tradycyjne danie śląskie, które jest serwowane na Wigilię. Moczka może być podawana zarówno na gorąco jak i na zimno Jest to aromatyczna, pełna bakalii, słodka i sycąca zupa, którą można traktować także jako wspaniały świąteczny deser. Oto oryginalny przepis.

Składniki na danie: świąteczna zupa piernikowa moczka

  • 200 g suszonych śliwek
  • 400 g rodzynek
  • 200 g daktyli
  • 200 g orzechów laskowych
  • 200 g migdałów
  • 250 g pierników Lambertz – bogato oblanych prawdziwą czekoladą deserową
  • 3 duże łyżki miodu
  • Szczypta chilli i cynamonu
  • Pomarańcza
  • 2-3 litry wody

 

Przygotowanie:

Przygotować 2 litry wody. Pierniki w czekoladzie pokruszyć lub pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wody, dodać też miód i pokrojone śliwki suszone. Całość zagotować mieszając. Następnie dodać sok z wyciśniętej pomarańczy, pozostałe bakalie pokrojone na drobniejsze kawałki, przyprawy i ewentualnie resztę wody, aby uzyskać pożądaną gęstość. Zupa wg upodobań może być rzadsza lub gęstsza, dlatego wodę dodaje się stopniowo. Wzorcowa Moczka powinna mieć konsystencję rzadkiego kisielu, jednak równie dobrze można serwować ją w nieco gęstszej konsystencji budyniowej. Całość jeszcze raz zagotować na wolnym ogniu mieszając. Gotową Moczkę przelać do ozdobnych talerzy lub salaterek, dowolnie przyozdobić bakaliami. Gotowe! Smacznego!

 

Porada: Moczka doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Można więc serwować ją w formie gorącej zupy lub chłodnego deseru budyniowego.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (175 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. xtina120  14 grudnia 2015 14:53

    Wygląda jak budyń 😉

    Odpowiedz
  2. martucha180  14 grudnia 2015 15:01

    Pierwsze słysze o takiej zupie

    Odpowiedz
  3. macierzanka  14 grudnia 2015 16:32

    Ja też nigdy nie słyszałam o takiej zupie, wygląda jak deser.

    Odpowiedz
  4. Żanett  14 grudnia 2015 16:33

    Ja też nigdy nie słyszałam, ale chyba ta zupka nie jest dla mnie.

    Odpowiedz
  5. Agnieszka  14 grudnia 2015 17:21

    Genialna zupka, świetnie działa na zmysły

    Odpowiedz
  6. bbo  14 grudnia 2015 20:46

    W życiu jej nie spróbuję 😀

    Odpowiedz
  7. Jaworka  14 grudnia 2015 21:04

    dla mnie zbyt słodziasznie ale może jest smaczna ale nie zdecyduję sie na nią bo kto mi później zje

    Odpowiedz
    • Joanna007  8 grudnia 2016 18:37

      Można zrobić tylko dwie porcje na spróbowanie. Bardzo chętnie spróbowałabym takiej „zupki” 😉 Słodkie to nawet na śniadanie mogę jeść;p Idę po kanapkę z nutellą bo narobiliście mi smaka 😀

      Odpowiedz
  8. Patriszia  14 grudnia 2015 21:21

    Nie miałam pojęcia o takiej zupie 🙂 coś nowego 🙂

    Odpowiedz
  9. Aneta  16 grudnia 2015 15:13

    Nie słyszałam nigdy o takim daniu 😀

    Odpowiedz
  10. AnnStyl  18 grudnia 2015 08:49

    Nie znam tego dania. Może po świętach jak zostaną pierniki wypróbuję jej jako deser.

    Odpowiedz
    • AnnStyl  25 grudnia 2016 21:19

      Jednak do tej pory nie wypróbowałam. Pierniki schodziły na bieżąco, więc nie było z nimi problemu. Jakoś nie skusiłam się jeszcze na nią. Może w dalszej perspektywie nadarzy się okazja. Ale póki co wolę zajadać pierniczki tradycyjnie.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany