Śląska świąteczna zupa piernikowa moczka
Zupa piernikowa moczka to tradycyjne danie śląskie, które jest serwowane na Wigilię. Moczka może być podawana zarówno na gorąco jak i na zimno Jest to aromatyczna, pełna bakalii, słodka i sycąca zupa, którą można traktować także jako wspaniały świąteczny deser. Oto oryginalny przepis.
Składniki na danie: świąteczna zupa piernikowa moczka
- 200 g suszonych śliwek
- 400 g rodzynek
- 200 g daktyli
- 200 g orzechów laskowych
- 200 g migdałów
- 250 g pierników Lambertz – bogato oblanych prawdziwą czekoladą deserową
- 3 duże łyżki miodu
- Szczypta chilli i cynamonu
- Pomarańcza
- 2-3 litry wody
Przygotowanie:
Przygotować 2 litry wody. Pierniki w czekoladzie pokruszyć lub pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wody, dodać też miód i pokrojone śliwki suszone. Całość zagotować mieszając. Następnie dodać sok z wyciśniętej pomarańczy, pozostałe bakalie pokrojone na drobniejsze kawałki, przyprawy i ewentualnie resztę wody, aby uzyskać pożądaną gęstość. Zupa wg upodobań może być rzadsza lub gęstsza, dlatego wodę dodaje się stopniowo. Wzorcowa Moczka powinna mieć konsystencję rzadkiego kisielu, jednak równie dobrze można serwować ją w nieco gęstszej konsystencji budyniowej. Całość jeszcze raz zagotować na wolnym ogniu mieszając. Gotową Moczkę przelać do ozdobnych talerzy lub salaterek, dowolnie przyozdobić bakaliami. Gotowe! Smacznego!
Porada: Moczka doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Można więc serwować ją w formie gorącej zupy lub chłodnego deseru budyniowego.