Jedzenie jako lekarstwo. Oto skuteczne potrawy lecznicze!

Podobno dieta w 70% wpływa na nasze zdrowie. Jedzenie może zapobiegać niektórym chorobom, wspomagać leczenie schorzeń lub likwidować niewielkie kłopoty zdrowotne. Czy wiecie, co można zjeść na ból głowy lub przykładowo: PMS? Jeśli nie, koniecznie przeczytajcie nasz artykuł!

Jedzenie może być tajną bronią w leczeniu problemów zdrowotnych. Wszak od niepamiętnych czasów produkty żywnościowe traktowane są jak medykamenty. Jemy czosnek na przeziębienie, buraki na anemię, śliwki na problemy trawienne… Dieta kapuściana także może być tutaj zaliczona. Jakie inne artykuły żywnościowe warto jeść na konkretne problemy zdrowotne? Jakie potrawy działają leczniczo? Podpowiadamy! Oto skuteczne potrawy lecznicze!

potrawy lecznicze

pixabay.com

Jedzenie zamiast tabletek

Zamiast połykać kolejne pigułki i tabletki, warto postawić na leczniczą żywność! Osoby o słabej odporności powinny jeść jogurty z probiotykami, mające podwyższony cholesterol – pić jednodniowy sok marchwiowy, ciepiące na zaparcia – zajadać się śliwkami oraz muesli, a kobiety w połogu najlepiej, by jadły rosół z dużą ilością ziół. Narzekający na słabe serce lub cukrzyce tymczasem mogą do codziennego menu wprowadzić kaszę.

Warto wziąć przykład z Chińczyków i ich tradycji leczniczego odżywania. Azjaci od tysięcy lat wierzą w moc kuchni zapobiegawczej, terapeutycznej oraz leczniczej. Tworzą prozdrowotne dania ze składników dostępnych w regionie. Chińska „lecznicza kuchnia” dziś jest prawdziwą nauką i staje się coraz bardziej popularna także w innych krajach. Coraz więcej o leczeniu jedzeniem mówi się w Polsce, dlatego też przygotowałyśmy dla Was zestawienie dań i produktów żywnościowych, które pomagają na najpopularniejsze dolegliwości!

potrawy lecznicze

pixabay.com

skuteczne artykuły żywnościowe

Skuteczne potrawy lecznicze to nie tylko aromatyczny bulion, syrop z cebuli, czy buraki. Poznajcie inne artykuły żywnościowe i dania, które mają działanie prozdrowotne!

Sposób na ból głowy:

Sok z kiszonki – po wypiciu dużej ilości alkoholu przed snem warto napić się soku z kiszonki. 1/4 szklanki płynu przed snem, dzięki wysokiej zawartości elektrolitów, powinna zniwelować ból głowy.

Liściaste warzywa – szpinak lub liście buraka, dzięki dużej ilości magnezu, redukują częste migreny,

Arbuz – arbuz doskonale nawadnia, a odwodnienie to jedna z częstych przyczyn bólu głowy.

Remedium na bolesny PMS:

Jajka – jajka są źródłem witamin (B6, D ,E), które łagodzą symptomy PMS.

Łosoś – ryba działa przeciwzapalnie i łagodzi PMS. Podobno jedna porcja 3 razy w tygodniu może pomóc zniwelować tkliwość biustu przed okresem.

Len – 2 łyżeczki lnu dodane do owsianki lub koktajlu, dzięki kwasom omega-3, mogą zredukować stan zapalny i skurcze.

Triki na brak energii i zmęczenie:

Sok z wiśni – Pół szklanki do kolacji, dzięki melatoninie, reguluje sen i pozwala lepiej wypocząć.

Olej kokosowy – Odrobina oleju dodana do kawy może spowolnić przyswajanie kofeiny, dzięki czemu przedłuży jej działanie.

Quinoa – Jedna filiżanka ugotowanej quinoa dziennie, dzięki dużej zawartości żelaza, doda siły organizmowi.

Rozwiązanie na wzdęcia:

Pietruszka – Pietruszka zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie, usprawnia trawienie. Warto dodawać ją do sałatek i zup.

Pełne ziarna – Produkty pełnoziarniste są bogate w błonnik, dzięki temu pobudzają układ trawienny. Należy jednak je jeść z umiarem, w nadmiarze nasilają kłopot.

Papaja – Papaja zawiera enzym, który rozbija zapychającą jelita żywność. By szybko zlikwidować problem, powinna wystarczyć jedna filiżanka surowego owocu.

potrawy lecznicze

pixabay.com

Potrawy lecznicze: 2 przepisy

Oto 2 przepisy na skutecznie potrawy lecznicze!

Kasza gryczana z mięsem

Składniki: 50 g mięsa wołowego, 4 cebule, 4 ząbki czosnki, 1.5 szklanki kaszy gryczanej; przyprawy: bazylia, imbir, pieprz, papryka, zielona pietruszka, sól, koperek, kurkuma, kminek

Przygotowanie: Podsmażyć mięso pokrojone w kostkę, dodać do niego bazylii. Na osobnej patelni podsmażyć cebulę i czosnek. Ugotować kaszę. Połączyć kaszę z mięsem, cebulą i czosnkiem, dodać przyprawy: 1 łyżeczkę imbiru, odrobinę pieprzu, papryki, sól, bazylię, zieloną pietruszkę, koperek, kurkumę, kminek. Zalać do 3 szklankami wrzątku z 1 łyżką masła. Wszystko dokładnie wymieszać, włożyć do piekarnika i piec ok. 150 C do częściowego odparowania wody. Na koniec posypać zieloną pietruszką.

Kasza jest dobrze przyswajalna przez organizm, łatwo się trawi i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Potrawa to świetne danie na odporność. Poleca się danie osobom często chorym na choroby dróg oddechowych, przeziębienia.

Barszcz

Składniki: 300 g wołowiny z kawałkiem kości, 400 g botwinki, 1 burka, kilka ziemniaków, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 szklanka fasoli Jaś, sól, wegeta, tymianek, kminek, fasola, koper, bazylia

Przygotowanie: Do gotującej się wody dodać odrobinę tymianku, 1 łyżeczkę kminku, 300 g wołowiny. Gotować ok. 30 minut, po czym dodać botwinkę i buraka. Następnie wrzucić do garnka ziemniaki, cebulę, czosnek. Dodać odrobinę soli i wegety. Następnie namoczoną uprzednio fasolę, odrobinę kopru i bazylii. Gotować do uzyskania miękkości warzyw. Można zagęścić zupę niewielką ilością wody z mąką. Następnie należy wyjąć mięso, dolać nieco wrzątku i doprawić przyprawami do smaku. Potrawa polecana jest rekonwalescentom oraz osobom chorym na anemię lub choroby nowotworowe.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (141 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...