Skrzydełka z kurczaka w glazurze kalifornijskiej

Skrzydełka z kurczaka w glazurze kalifornijskiej

Składniki na danie: Skrzydełka z kurczaka w glazurze kalifornijskiej

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli

Glazura:

  • 15 dkg śliwek kalifornijskich
  • sok z dwóch dużych pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Sos Blue Cheese:

  • 150 g sera pleśniowego
  • 200 g śmietany 22%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • opakowanie selera naciowego

 

Przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Odmoczone śliwki przekładamy do blendera, dodajemy sok z dwóch pomarańczy i miksujemy na jednolitą masę.

Puree przekładamy do rondelka, dodajemy skórkę  z pomarańczy, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir, sok z cytryny, szczyptę soli. Całość gotujemy ok. 12-15 minut, do uzyskania gęstej masy.

 

Umyte i osuszone skrzydełka dzielimy na 3 części, zgodnie z anatomicznym podziałem. Końcówki skrzydełek odkładamy na bok. Podzielone skrzydełka przekładamy do miski, dodajemy oliwę i sól, całość mieszamy. Tak przygotowane skrzydełka układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Lekko zarumienione skrzydełka smarujemy glazurą z każdej strony i ponownie grillujemy najlepiej na mniejszym ogniu ok. 10 min.

 

Przygotowujemy sos Blue Cheese. W miseczce kruszymy ser pleśniowy, dodajemy śmietanę, majonez, czosnek, lekko solimy. Widelcem mieszamy wszystko razem. (Sos Blue Cheese zwyczajowo posiada w sobie grudki sera pleśniowego, dlatego przygotowuje się go ręcznie).

Łodygi selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze odcinki.

Gotowe skrzydełka podajemy na dużej desce lub talerzu w towarzystwie sosu Blue Cheese i łodyg selera.

Zobacz także: Wasze przepisy: Skrzydełka z kurczaka w sosie tabasco polane miodem

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (238 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Kmakolagwa  6 lipca 2015 11:37

    Ciekawy i oryginalny pomysł na skrzydełka.

    Odpowiedz
  2. Uśmiechnij się :)  6 lipca 2015 11:58

    Aż ślinka cienkie, a ja jeszcze przed obiadem 🙂

    Odpowiedz
  3. luko  6 lipca 2015 13:56

    hehe, będę je miała dziś na kolację:)

    Odpowiedz
  4. Aneta  6 lipca 2015 15:06

    Smacznie się zapowiada 🙂

    Odpowiedz
  5. macierzanka  6 lipca 2015 18:11

    Skrzydełka wyglądają apetycznie.

    Odpowiedz
  6. martucha180  6 lipca 2015 19:25

    Jak dla mnie bez sera pleśniowego.

    Odpowiedz
  7. bbo  6 lipca 2015 19:51

    Nie przepadam za skrzydełkami…

    Odpowiedz
  8. scrabble  6 lipca 2015 20:50

    Ciekawy przepis, nie jadłam skrzydełek w pomarańczach.

    Odpowiedz
  9. Patriszia  7 lipca 2015 15:00

    Musi być smaczne 🙂

    Odpowiedz
  10. Wusia  7 lipca 2015 18:31

    Smakowity przepis. Drób z owocowymi dodatkami to zawsze się sprawdza.

    Odpowiedz
  11. Justyna  24 lipca 2015 14:37

    Nie lubę zbytnio skrzydełek 🙂

    Odpowiedz
  12. Jaworka  12 sierpnia 2015 21:23

    ale bym je schrupala uwielbiam skrzydełka

    Odpowiedz
  13. girlblack  15 września 2015 08:36

    ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
  14. Ewelina  3 lutego 2016 14:19

    Zapowiada się bardzo smacznie

    Odpowiedz
  15. lilkawodna  26 czerwca 2016 20:27

    Przepis wygląda na bardzo.interesujący. Tym bardziej, ze dotyczy zwykłych skrzydełek. Widać takie z pozoru banalne mięso dzięki interesujacemu przepisowi można zamienić w przepyszne danie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany