Skrzydełka z kurczaka w glazurze kalifornijskiej

Skrzydełka z kurczaka w glazurze kalifornijskiej

Składniki na danie: Skrzydełka z kurczaka w glazurze kalifornijskiej

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli

Glazura:

  • 15 dkg śliwek kalifornijskich
  • sok z dwóch dużych pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Sos Blue Cheese:

  • 150 g sera pleśniowego
  • 200 g śmietany 22%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • opakowanie selera naciowego

 

Przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Odmoczone śliwki przekładamy do blendera, dodajemy sok z dwóch pomarańczy i miksujemy na jednolitą masę.

Puree przekładamy do rondelka, dodajemy skórkę  z pomarańczy, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir, sok z cytryny, szczyptę soli. Całość gotujemy ok. 12-15 minut, do uzyskania gęstej masy.

 

Umyte i osuszone skrzydełka dzielimy na 3 części, zgodnie z anatomicznym podziałem. Końcówki skrzydełek odkładamy na bok. Podzielone skrzydełka przekładamy do miski, dodajemy oliwę i sól, całość mieszamy. Tak przygotowane skrzydełka układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Lekko zarumienione skrzydełka smarujemy glazurą z każdej strony i ponownie grillujemy najlepiej na mniejszym ogniu ok. 10 min.

 

Przygotowujemy sos Blue Cheese. W miseczce kruszymy ser pleśniowy, dodajemy śmietanę, majonez, czosnek, lekko solimy. Widelcem mieszamy wszystko razem. (Sos Blue Cheese zwyczajowo posiada w sobie grudki sera pleśniowego, dlatego przygotowuje się go ręcznie).

Łodygi selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze odcinki.

Gotowe skrzydełka podajemy na dużej desce lub talerzu w towarzystwie sosu Blue Cheese i łodyg selera.

Zobacz także: Wasze przepisy: Skrzydełka z kurczaka w sosie tabasco polane miodem

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (305 głosów, średnia: 4,62 z 5)
loading... zapisuję głos...